Zelf pindakaas maken

Je kunt ook je eigen pindakaas maken, dan weet je precies wat erin zit. Fluitje van een cent als je een keukenmachine of een staafmixer hebt.

Zelfgemaakte pindakaas blijft altijd wat grover van structuur dan winkelpindakaas, maar je kunt hem verder precies aanpassen aan je eigen smaak. Je voegt wel altijd extra olie toe, omdat ‘gewone’ pinda’s niet genoeg vet bevatten om de pindakaas smeuïg te maken. Je kunt geen of een beetje zout toevoegen; de pinda’s niet, kort of langer roosteren; zeezout, zonnebloempitten, cashew- of walnoten toevoegen; een lepeltje ahornsiroop, suiker en/of een handje gemalen kokos erbij doen; of een deel van de olie vervangen door notenolie. 

Pinda’s roosteren

Je kunt pinda’s uit de winkel direct gebruiken, maar wie van een pittige smaak houdt, kan de pinda’s eerst nog even roosteren. Dat gaat het gemakkelijkst al omscheppend, een minuut of 5 tot 10 in een grote, droge koekenpan op matig vuur. Alternatief is uitgespreid op de ovenbakplaat: 15-20 minuten in een voorverwarmde oven. Welke methode je kiest, schep of roer de pinda’s regelmatig om. Laat ze uitgespreid helemaal afkoelen voor je ze verwerkt. 

Nodig voor 2 flinke potten

• 2 delen gezouten pinda’s (2 zakken à 235 gram)
• 1 deel ongezouten pinda’s (1 zak à 235 gram)
• 50-70 ml zonnebloemolie of arachide-olie

Bereiden

  • Doe een deel van de pinda’s met een scheutje olie in een keukenmachine of in een kom met staafmixer
  • Begin met mixen. Voeg geleidelijk aan wat meer pinda’s toe en scheutje voor scheutje wat olie om de massa smeuïger te maken. De overgang van korrelige massa tot pindakaas gaat heel plotseling, dus voeg niet teveel olie toe, de pindakaas wordt snel te dun.
  • Schep de pindakaas regelmatig om en stop als je de consistentie goed vindt.
  • Schep of schenk (een beetje geklieder) de pindakaas in potten en bewaar in de koelkast.

  • TIP

    Wil je minderen met zout, gebruik dan alleen ongezouten pinda’s.

  • TIP

    Wil je helemaal op de gezonde toer? Dan volstaat het om de geroosterde, afgekoelde pinda’s te mixen in de foodprocessor totdat je een smeuîge massa hebt.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Antoinettes recepten en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (6)

Jolande
19-04-2020 om 18:02

Vraagje: hoe lang kan ik zelfgemaakte pindakaas bewaren?

Loethe Olthuis
30-04-2020 om 12:40

Hi Jolande, je kunt het ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

Praat mee