Voedingstrend: Vegan

We struikelen tegenwoordig over de alternatieve diëten, levensstijlen en voedingstrends. We zetten er vijf op een rij: hoe gezond en duurzaam zijn ze? Wat mag je wel en niet eten? Val je ervan af? En, niet onbelangrijk: is het vol te houden?

Vegan, wat is het?
Een voedingspatroon waarbij je niks van dierlijke oorsprong eet, maar uitsluitend plantaardige voedingsmiddelen.

Wat is de claim?
Puur plantaardig eten zou beter zijn voor de planeet, het milieu en het klimaat. Bovendien is het gezonder, omdat je geen rood vlees en verzadigde vetten binnenkrijgt en veel vezels uit groenten, fruit, graan en peulvruchten.

Waar komt het vandaan?
Veganisme bestaat al sinds de Renaissance, toen mensen zich voor het eerst druk gingen maken over het uitbuiten van (landbouw)- dieren. Ook in het boeddhisme is veganistisch eten uit respect voor het dier al eeuwenlang gangbaar. Maar door zorgen over het klimaat, de wereldvoedselsituatie, de vee-industrie, algemene milieubewustwording én de nadelige gezondheidseffecten van het eten van (veel) vlees is ‘vegan’, zoals het nu meestal wordt genoemd, in de 21e eeuw steeds populairder geworden, met name onder jongeren.

Wat eet je?
Groenten, fruit, granen, peulvruchten en sojaproducten, noten, zaden, plantaardige vlees- en zuivelvervangers, plantaardige oliën en vetten.

Wat eet je niet?
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, ei, zuivel, honing (wordt gemaakt door bijen). Voedingsmiddelen waar ingrediënten van dierlijke oorsprong in zitten, zoals sommige margarines of gelatine (gemaakt van dierenbotten). Veel vegans dragen ook geen leer of wol, laat staan bont en gebruiken cosmetica en verzorgingsproducten zonder dierlijke ingrediënten.

Hoe doe je het?
Vegan eten is zeker in het begin best lastig, vooral omdat je geen producten als eieren of melk kunt gebruiken: een vegan cake bakken is een uitdaging. Maar er zijn heel veel vegan kookboeken en vegan recepten op internet. Verder moet je er extra op letten dat je genoeg van bepaalde vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Werkt het?
Een vegan voedingspatroon is over het algemeen veel duurzamer dan een gangbaar of zelfs vegetarisch voedingspatroon. Vlees en zuivel belasten het klimaat behoorlijk. Dikke vegans zijn er vrijwel niet. Vegan voeding heeft een positief effect op hart- en bloedvaten, vermindert het risico op diabetes 2 en hoge bloeddruk.

Nadelen of bezwaren?
Als je niet heel goed weet wat je eet en wat je nodig hebt, kan vegan voeding tekorten veroorzaken. Vooral een vitamine B12-tekort, omdat dat vitamine van nature alleen in dierlijke voedingsmiddelen zit. Ook moet je in de gaten houden of je genoeg eiwit, ijzer, vitamines B1 en B2 en calcium binnenkrijgt. Aan vegan zuivel- of vleesalternatieven zijn deze vitamines en mineralen daarom vaak toegevoegd. Toch moeten vegans eigenlijk altijd een vitamine B12-supplement slikken.

Lees ook deze bijlage
Lees ook deze bijlage
Lees ook deze bijlage
Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Gezond gewicht en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu