Uit het kookboek Duurzaam lekker eten: Veggie Pokébowl
Duurzaam lekker eten is een kookboek waarin veel te lezen staat over duurzaamheid, moestuinieren en slim restjes opmaken. Uit dit kookboek een mooie kleurrijke en vegetarische pokébowl met verse bietjes.

Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kleine rode bieten à ca. 100 g
- 2 tl olie
- 200 g langkorrelrijst
- zout
- 50 g tahin
- 2 el (vegan) mayonaise
- 4 el sojasaus
- 2 el citroensap
- 2-3 tl suiker
- 2 el sesamolie
- ½ komkommer
- 1 klein kropje radicchio
- 3 lente-uitjes
- 1 tl sesamzaad
- 1 hand kiemgroenten en/of cress
Tip
-
1
Kan ook met gare bietjes (uit zo’n vacuümpak) of met quinoa in plaats van rijst.
-
2
Radicchio is iets bittere rode groente, familie van de witlof.
-
3
Denk qua groente ook eens aan doperwten, sojaboontjes, radijs, spinazieblaadjes of gebakken champignons.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk de rode bieten met de olie en leg ze in een ovenschaal.
- Bak ze 1 uur in het midden van de oven.
- Breng intussen de rijst met de dubbele hoeveelheid water met wat zout aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes koken tot het water volledig is opgenomen.
- Zet het vuur uit, dek de pan af en laat nog 5 minuten droogstomen.
- Roer de rijst los met een vork en laat afkoelen.
- Neem de bieten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.
- Roer de tahin, mayonaise, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel citroensap en 2 theelepels suiker tot een gladde dip. Voeg indien nodig een beetje water toe. Breng op smaak met zout.
- Pel de bieten en snijd ze in kleine blokjes.
- Schep ze om met de resterende sojasaus, het resterende citroensap en 1 eetlepel sesamolie, en breng op smaak met zout en eventueel wat suiker.
- Snijd de komkommer met een spiraalsnijder tot ‘spaghetti’. Schep om met de resterende sesamolie en breng op smaak met zout.
- Haal van de raddicchio 4 kleine bladeren los en snijd de rest in reepjes.
- Snijd de lente-ui in ringetjes.
- Schep de rijst in twee kommen.
- Verdeel de komkommerspaghetti en de dip apart over de raddicchiobladeren en leg ze naast de rijst.
- Vul de tussenruimtes op met blokjes rode biet, reepjes raddicchio en lente-ui.
- Bestrooi de bietblokjes met sesamzaad.
- Garneer de bowls met kiemgroenten en/of cress en serveer.
Lees meer over: Goed eten
José Beckers
10-12-2021 om 18:43Ik ben benieuwd naar de andere recepten! Proeft naar meer.