Ons eigen kookboek

Ze vinden het heerlijk om samen te koken, Antoinette en haar dochter Eva. En langzaam maar zeker is Antoinette niet meer de chef maar de souschef in de keuken geworden. Onderwijl werkten ze met z’n tweetjes jarenlang aan een kookboek, dat nu te koop is.

Mijn dochter en ik delen een hobby. Of eigenlijk twéé: lekker koken en lekker eten. Misschien staat eten wel op de eerste plaats, maar koken vinden we allebei ook geweldig. Vakantiehuizen zoeken we uit op de keuken en een lange eettafel, bij voorkeur eentje binnen en eentje buiten, want ook op vakantie wordt er veel zelf gekookt.

Thuis kunnen we er ook wat van. Een kerstdiner van zes gangen voor 22 man: we draaien onze hand er niet voor om. We selecteren met veel lol samen de recepten, schatten de tijd in die het kost om het eten te bereiden en maken boodschappen­lijstjes. En eigenlijk staan we liever met zijn tweetjes in de keuken dan met een extra hulp erbij: die loopt meestal in de weg en verstoort onze routine meer dan dat hij of zij helpt.

Wij zijn het altijd eens over hoe klein de uien gehakt moeten worden, hoeveel kruiden we toevoegen, welke pan we het best kunnen gebruiken. Waar ik tot voor een paar jaar geleden meestal aan het stuur stond, zie ik haar die rol steeds meer pakken. ‘Mam, we gaan eerst de salie frituren. Laat mij maar even, ik heb laatst een filmpje gezien hoe je dat het beste kunt doen.’ De chef is souschef geworden en vice versa. Ondertussen geniet ik met volle teugen van de manier waarop ze alles voorbereidt, kookt, proeft, de smaak bijstelt en ten slotte ook nog eens de borden mooi opmaakt.

En nu heeft onze hobby geleid tot een heus kookboek. Geen projectje van een paar maanden – we zijn járen bezig geweest om precies die recepten uit te kiezen en te beschrijven die we keer op keer zelf maken, of waar onze vrienden en familieleden steeds weer om vragen. De trouwe lezer van RADAR+ zal wellicht enkele recepten herkennen die ik hier ook al eens heb gedeeld. Het is een vegan boek geworden, niet om iedereen vegan te maken, maar wel om mensen te verleiden eens vaker voor een vegan maaltijd te kiezen.

Ik ben zo dankbaar dat ik dit samen met mijn dochter heb kunnen doen. In onderstaand artikel bespreekt Karin Luiten ons boek (heb ik me natuurlijk niet mee bemoeid) en delen we alvast een recept voor Knisperig Knäckebröd. Hopelijk smaakt het naar meer!

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Columns en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Yvonne Clay
12-04-2024 om 09:11

Wat leuk:een kookboek samen met je dochter maken!🍀 zou deze héél graag willen winnen,in aanmerking en kennismaken komen maarrr:helaas lukt dit níét,mijn financiële situatie is niet toereikend om deze aan te schaffen…had zó gehoopt op gelukkige te mogen zijn als winnares! Zie echter geen mogelijkheid/link om mee te doen. Probeer het dan dus zo: adres is 2102XK11 mijn dank is groot Antoinette(en ik ben groot fan van jou:menselijkheid en manier van hoe je in het leven staat 💫 groet Yvonne

Praat mee