Tamara’s tips voor een gezondere leefstijl

Huisarts en leefstijlexpert Tamara de Weijer heeft als missie om Nederland gezonder te maken en schreef twee boeken over hoe je met voeding en leefstijl je gezondheid kan bevorderen. Haar devies: ‘Geen pillen maar paprika’. Hoe pak je het het beste aan als je aan de slag wilt met een nieuwe leefstijl?

 • Vermijd verveling.
  Van verveling krijg je zin om te snacken. Weet waar je geen weerstand tegen kunt bieden – zoals chips of chocola – en haal het niet in huis.

 • Voorkom impulsaankopen.
  Doe alleen boodschappen (ook online) met een lijstje en een volle maag.

 • Zorg voor routine en regelmaat.
  Plan je maaltijden vooruit, zodat je niet op het laatste moment beslist wat je gaat eten.

 • Creëer nieuwe eetgewoontes.
  Sta je op het punt een zak chips open te trekken, doe dan bijvoorbeeld tien kniebuigingen. Grote kans dat je je gedachten weet af te leiden.

 • Zet ongezond eten buiten bereik.
  Uit de gedragsleer is bekend dat je eerder pakt wat binnen bereik staat.”

 • Vermijd stress
  Als je stress hebt, werkt geen enkele tip. Zoek iets wat rust geeft, ga alleen wandelen.

  Bron: NRC en doktertamara.nl

Iets aan je leefstijl veranderen, start met bewustwording. Houd bijvoorbeeld eens een tijdje bij wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en hoe je slaapt. Hieronder kun je een handig invulschema van Tamara downloaden. Je kunt dit ook meenemen als je voor een eerste gesprek naar je huisarts gaat.

In Eet beter in 28 dagen deelt Tamara adviezen, recepten en een makkelijk stappenplan en laat ze zien hoe je met een makkelijk 10-stappenplan je leefstijl zo kunt veranderen dat er geen pillen meer nodig zijn. De snelle, makkelijke en vooral lekkere maaltijden maak je natuurlijk met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt koopt. Specifiek voor mensen met maag- en darmklachten schreef ze het boek Eet beter voor je maag en darmen.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan