Uit het kookboek Foolproof uit één pan: Shakshuka met feta

Wat is er nou troostrijker of hartverwarmender dan een geurig stoofpotje, een pittige curry of een sappige shakshuka? Helemaal in de herfst, als het buiten koud, nat en ongezellig is. Lekker vertrouwd comfortfood, dat biedt het nieuwe kookboek Foolproof uit één pan van Alan Rosenthal. Probeer alvast het lekkere recept van de cover.

Shakashuka met feta

Ingrediënten voor 4 personen

  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 2 uien, gepeld, in dunne ringen
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 groene paprika, in dunne reepjes
  • 4 knoflooktenen, fijn geraspt
  • 1 tl karwijzaad, licht gekneusd
  • 1 tl komijnzaad, licht gekneusd
  • ½ tl pul biber
  • 50 g ingemaakte citroenen, alleen de fijngesneden schil
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken van 400 g tomatenblokjes
  • ½ el paprikapoeder
  • 4 eieren
  • 100 g feta
  • 2 el koriander of peterselie, grof gesneden
  • ¼ tl sumak
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Tip

  • 1

    Pul biber zijn milde Turkse chilivlokken, maar gewone chilivlokken uit een molentje werkt net zo goed.

  • 2

    Ingemaakte citroenen vind je bij de Turkse supermarkt. Het bremzoute vruchtvlees is niet eetbaar, het gaat alleen om de aromatische schil.

Bereiden

  • Verhit de olie in een brede, ondiepe pan op matig vuur.
  • Voeg aIs de olie heet is de uien en paprika’s toe met een snuf zout.
  • Roer en leg het deksel op de pan.
  • Bak circa 10 minuten op matig vuur; roer af en toe.
  • Haal het deksel van de pan en bak nog 5 minuten zodat het vocht uit de pan verdampt. Misschien moet je het vuur iets hoger zetten nu het deksel is verwijderd.
  • Roer de knoflook, het karwij- en komijnzaad, de chilivlokken en citroen erdoor. Bak een paar minuten mee en voeg dan de tomatenpuree toe. Bak 3 minuten mee.
  • Schenk de tomatenblokjes erbij, vul een van de blikjes voor de helft met kokend water en schenk dat er ook bij.
  • Roer het paprikapoeder erdoor en wat zout en peper.
  • Laat 15-20 minuten koken op matig vuur; roer af en toe.
  • Proef de saus als er olie bovenop komt drijven en voeg extra zout toe als dat nodig is. (De feta voegt straks ook iets zouts toe, dus houd daar rekening mee.)
  • Maak met een houten lepel 4 kuiltjes in de saus en breek daar de eieren in. Bestrooi elk ei met zout en peper en leg het deksel weer op de pan.
  • Laat 5-7 minuten koken tot de eiwitten zijn gestold.
  • Verkruimel dan de feta over de shakshuka, bestrooi met de koriander of peterselie en de sumak en dien op.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu