Je moet elke dag twee stuks fruit om gezond te blijven. Klopt dat?
Dagelijks twee stuks fruit en twee ons groente, adviseert het Voedingscentrum. Maar wat als je niet zo van fruit houdt?

‘Fruit is vooral goed door wat er niet in zit’, zegt voedingsprofessor Martijn Katan. Het is caloriearm, vezelrijk en daardoor een prima tussendoortje: een appel is een stuk gezonder en beter voor de lijn dan een reep chocola.
Maar je hebt fruit toch nodig voor de vitamines? Het ene fruit is het andere niet. Zo bevatten appels, druiven en peren weliswaar wat vezels, maar ook veel suiker en bedroevend weinig vitamines: vitamine C bijvoorbeeld zit er nauwelijks in.
Citrusvruchten en hun sap zijn de grootste leveranciers van vitamine C in onze voeding, maar zelfs als we ze niet meer zouden eten, krijgen we nog genoeg vitamine C naar binnen uit aardappels en groenten, als we daar tenminste genoeg van eten. Als je niet van fruit houdt, kun je het daarom prima vervangen door méér groenten te eten. Felgekleurde groenten en koolsoorten als spruitjes en gele en rode paprika bijvoorbeeld zitten bomvol vitamines – ook C – en vezels. Gekookte groenten zijn overigens meestal gezonder dan rauwe, omdat ze lichter verteerbaar zijn en de gezonde stoffen makkelijker worden opgenomen.
Ter vergelijking, Vitamine C per portie:
1 opscheplepel gekookte spruitjes | 92 milligram |
halve rode paprika (rauw)* | 90 milligram |
1 sinaasappel | 66 milligram |
1 gekookte aardappel | 6 milligram |
*Van de verschillende kleuren paprika, bevat de rijpste – rode- paprika de meeste vitamine C.
Elvira Zandee
09-09-2021 om 09:09Rode paprika bevalt 150 mg vitamine C..
jammer dat dat niet benoemd wordt net als peterselie waar ook veel vitamine c in zit..
Margot
09-09-2021 om 17:06Rode paprika is inderdaad een voorbeeld van een gekleurde groente die veel vitamine C bevat. We hebben het artikel naar aanleiding van uw opmerking iets aangepast en uitgebreid.