Uit het kookboek Bish Bash Bosh!: snelle Hoisin-paddenstoelen

Uit het kookboek Bish bash bosh! (een Engelse uitdrukking die zoiets betekent als klaar is Kees) kozen we dit heerlijke gerecht. Dit mannenkookboek staat overigens vol makkelijke en snelle recepten. Vlot op tafel, niet al te ingewikkeld en meestal met supermarktingrediënten. En er komt nergens vlees, vis of zuivel aan te pas.

Kookboek Bish Bash Bosch!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 g basmatirijst
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 15 g verse koriander
  • 6 lente-uitjes
  • 500 g gemengde paddenstoelen
  • 2 stronken paksoi
  • 3 el sesamolie
  • 1 el koolzaadolie
  • 1½ el sojasaus
  • 2½ el hoisinsaus
  • 1 el sriracha
  • 4 tl sesamzaad

Tips

  • 1

    Hoisin is die donkerbruine saus die bij Chinese pannenkoekjes hoort. Het staat gewoon in potjes in de supermarkt. Net als de flesjes met sriracha (rode Thaise saus) die alles lekker pittig maakt.

  • 2

    Geen paksoi gevonden of vind je die grote dingen te onhandig? Little gems werken ook goed in dit recept.

  • 3

    Sesamzaad is nog lekkerder als je het even roostert in een droge koekenpan.

Bereiden

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en rasp de knoflook en gemberwortel.
  • Hak alle koriander, blaadjes en steeltjes apart.
  • Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
  • Snijd de paddenstoelen in grove stukjes.
  • Snijd de paksoi overlangs in kwarten, leg in een mengkom en schud om met 2 eetlepels sesamolie.
  • Verhit de resterende eetlepel sesamolie en de koolzaadolie in een wok op middelhoog vuur.
  • Voeg knoflook, gember, koriandersteeltjes en driekwart van de lente-uitjes toe.
  • Roerbak 2 minuten.
  • Voeg de paddenstoelen toe en roerbak 6-7 minuten.
  • Voeg sojasaus, hoisinsaus en sriracha toe en roer 1 minuut; zorg dat de paddenstoelen goed bedekt zijn.
  • Zet het vuur laag terwijl je de paksoi grilt.
  • Laat de grillpan op hoog vuur heet worden. Leg de stukken paksoi erop tot er donkere strepen ontstaan; probeer ze niet te veel te verplaatsen. Keer ze en gril de andere kant.
  • Verdeel de rijst over kommen.
  • Leg de paksoi ernaast.
  • Schep de paddenstoelen erop.
  • Strooi de rest van de lente-uitjes, de korianderblaadjes en het sesamzaad erover.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu