Feit of fabel: Wie wil afvallen moet nooit vet eten

Er bestaan veel fabels over afvallen. Zoals dat je dan nooit vet moet eten. Dit is hoe het echt zit.

Ons eten bestaat uit drie hoofdbestanddelen: vetten, koolhydraten en eiwitten. Van die drie bevatten vetten de meeste calorieën en daarom was vet lange tijd taboe voor ieder die wilde afvallen. Daarnaast kwam verzadigd vet (dat zit in boter, volvette kaas en vet vlees) in een extra slecht daglicht te staan, omdat het de cholesterolwaarden in het bloed kon verhogen. Intussen weten we dat er veel meer factoren een rol spelen bij het al of niet krijgen van hart- en vaatziekten.

Al blijft het belangrijk om niet te veel verzadigde vetten te eten, maar liever onverzadigd vet, in bijvoorbeeld vis, (olijf)olie en noten. Want vet is gezond. Het is een ‘drager’ van belangrijke stoffen zoals essentiële vetzuren en vitamines A, D en E. Door vetarm te eten, krijg je daar snel een tekort aan. Bovendien heeft vet een eigenschap die juist prima past in het dieet van mensen die op hun lijn letten: het verzadigt goed én lang. Na een vetarme maaltijd krijg je heel snel weer honger. De verleiding is dan groot om te gaan snoepen. Als er vet in het eten zit, duurt het veel langer voor je weer trek hebt. Dus wil je afvallen? Eet (met mate) vet!

Lees ook deze bijlage
Witte ballonnen zien eruit als vetcellen

Vet heeft nut

We hebben niet voor niets allemaal in meer of mindere mate een vetlaagje: vet is een energiebron, het houdt ons warm en behoedt ons voor breuken.

Verder lezen
Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis