Feiten en fabels over afvallen

Een uitgeperste citroen met water helpt de vetverbranding. En als je ouder wordt, lukt afvallen niet meer. Klopt dat echt?

Minder eten

Voor het ontbijt een glas water met een uitgeperste citroen drinken, helpt bij het afvallen.

Deels waar. Als je een hele nacht niks gedronken hebt, is een glas water, al of niet met citroen, een prima manier om vocht aan te vullen en je darmen ‘wakker’ te maken: maar dat doet een kop thee ook. Vocht houdt de darminhoud zacht en vezels stimuleren de darmbeweging, dus thee of water met een volkorenboterham of muesli erbij stimuleert je spijsvertering beter dan een glas citroenwater. En het is minder schadelijk voor je gebit, want elke ochtend een stoot citroenzuur kan je tandglazuur aantasten. Extra vitamine C is prima, maar dat kun je beter uit hele vruchten of groenten halen, dan profiteer je ook nog van de vezels. En nogmaals: afvallen doe je alleen door minder te eten dan je verbrandt.

Liever 5 kleine maaltijden per dag dan 3 grote.

Nee, niet waar. Of je afvalt of aankomt, heeft niets te maken met het aantal maaltijden maar met het aantal calorieën. Als je drie maaltijden eet maar tussendoor zoveel trek krijgt, dat je gaat snoepen, kun je beter nog twee (kleine) maaltijden tussendoor nemen. Eet wel iets lichts: een paar belegde knäckebrödjes, yoghurt met fruit. Maar er zijn ook mensen die het prima doen op drie maaltijden per dag en tussendoor nauwelijks trek hebben. Je moet kijken wat voor jou het beste werkt.

Als je lichte voedingsmiddelen zoals grapefruit, komkommer of een bord sla eet voor het sporten, helpt dat om meer calorieën en vet te verbranden.

Nee. In grapefruit, komkommer en sla zitten heel weinig calorieën omdat ze voornamelijk uit water bestaan, net als veel andere groenten en vruchten. Doordat ze wel vezelrijk zijn, geven ze je eventjes een vol gevoel. Maar na het sporten heb je direct weer trek, waardoor je juist in de verleiding komt om te gaan snacken. Je kunt beter een klein handje nootjes en een banaan eten voordat je gaat sporten. Dit zijn voedingsmiddelen die beter verzadigen en hun energie langzaam afgeven. Overigens is het ook een fabeltje dat grapefruit- en citroensap vet zouden afbreken. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap, of het nemen van extra vitamine C, helpt om af te vallen.

Als je ouder wordt, lukt afvallen bijna niet.

Niet waar. Als je ouder wordt, vertraagt je stofwisseling waardoor je minder verbrandt en met minder calorieën toe kunt. Maar juist dan helpt meer en regelmatig bewegen: daardoor versnelt je stofwisseling weer en verbruik je meer calorieën. Bovendien versterk je je spieren, waardoor je basisverbranding, ook als je niet beweegt, op een hoger pitje staat.

Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer.

Tja. Volgens het Voedingscentrum denkt 60% van de Nederlanders dat je na acht uur ’s avonds uur geen calorieën meer verbrandt. Maar ook hier geldt: het maakt niet veel uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wel belangrijk is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt, sla je op als vet. Aan de andere kant: als je ‘s avonds nog aan de borrelnootjes, chips en glaasjes fris of wijn gaat, eet je soms ongemerkt bijna de helft van het aantal toegestane calorieën van die hele dag. En omdat je ’s avonds meestal niet zo actief meer bent, verbrand je die inderdaad niet meer.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Gezond doen, Gezond gewicht en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu