Loethe Olthuis eet een maand lang glutenvrij

Voedingsjournalist Loethe Olthuis test eettrends uit voor RADAR+. Ze at al eens een maand vegan, ondernam een paleo-avontuur en gaat nu dertig dagen glutenvrij door het leven. Glutenvrij eten zonder dat je coeliakie hebt – een ernstige allergie – is iets voor aanstellers, dacht ik altijd. Maar toen ik na een antibioticakuur last van mijn darmen hield, adviseerde mijn huisarts om een poosje gluten te vermijden of in elk geval te verminderen. Dat kwam prima uit, want ik was toch al van plan om glutenvrij te gaan eten. Glutenvrij is namelijk ‘hot’!

Zo’n 2 tot 3 procent van de Nederlanders móét wel glutenvrij eten, omdat ze coeliakie, de ziekte van Dühring of glutensensitiviteit hebben. Maar het aantal mensen dat tegenwoordig glutenvrij of -arm eet, is veel groter. Sinds 2014 is de omzet van speciale glutenvrije producten in de Nederlandse supermarkten bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan