Vleesvervangers, is dat wat?

In vlees zitten voedingstoffen die je nodig hebt. Traditionele vegetariërs lossen dat op door veel peulvruchten te eten. Maar de moderne vleesverlater heeft moeite met het lege plekje op z’n bord. Oplossing: vleesvervangers.

Vegetarische hamburger

Je vindt ze in de supermarktschappen en in natuurwinkels: ‘vleesvervangers’ die eruit zien als vlees, soms net zo heten als vlees, maar het niet zijn. Burgers en worstjes, paté en ham, gehakt en spiesjes, niet gemaakt van dode dieren, maar van tofu, soja, tarwe- of schimmeleiwit, noten, ei of zuivel.

Zo is vegetarisch eten simpel: gewoon het vlees door een vegetarische dubbelganger vervangen en voilá, klaar is je vegamaaltijd. Maar waarom zou je vleesvervangers eten? Omdat je wilt minderen met vlees bijvoorbeeld. Veel vleessoorten bevatten verzadigd vet en dat is niet zo gezond: plantaardige vleesvervangers bevatten nauwelijks verzadigd vet of cholesterol.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan