Zo verbeter je je medicijngebruik

Als je medicijnen krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat je die goed gebruikt. Onderstaand wat zaken waar veel mensen tegen aanlopen. Herkenbaar?

‘Ik vergeet mijn medicatie regelmatig.’

Oplossing: De apotheek kan verschillende medicijnen in een speciale doos of rol aanleveren, zodat je voor elk innamemoment de juiste hoeveelheid pillen bij elkaar hebt. Verder zijn er verschillende apps die je eraan helpen herinneren je medicatie op tijd in te nemen.

‘Ik heb last van vervelende bijwerkingen.’

Oplossing: Overleg met je arts. Zo nodig past die de dosering aan, of schrijft hij een ander middel voor. Of hij kan iets geven wat de bijwerkingen tegengaat. Verschillende medicijnen kunnen elkaar ook in de weg zitten. Meld daarom altijd bij de apotheek welke vrij verkrijgbare middelen (zoals pijnstillers) je gebruikt. En ook de medicijnen die je uit het ziekenhuis hebt meegekregen of de medicatie die je op vakantie hebt gehaald.

‘Ik vind het moeilijk om pillen door te slikken.’

Oplossing: Veel mensen gooien tijdens het slikken hun hoofd naar achteren. Door juist het hoofd naar voren te buigen terwijl je de tablet of capsule met water doorslikt, gaat het veel gemakkelijker. Bij aanhoudende slikproblemen kun je advies vragen aan je apotheker.

‘Nu ik de bijsluiter heb gelezen, durf ik mijn medicatie niet meer te nemen.’

Oplossing: Medicijnfabrikanten zijn wettelijk verplicht alle bijwerkingen die ooit zijn voorgekomen op de bijsluiter te vermelden. Begrijpelijk dat je daar zenuwachtig of bang van wordt. Vraag je huisarts of apotheker hoe groot jouw kans is op verschillende bijwerkingen en wat je moet doen als je daar last van krijgt.

‘Ik zie het nut niet in van mijn medicijnen.’

Oplossing: Misschien merk je geen effect van je medicatie, zijn je klachten al over of vind je het maar ‘chemische troep’. Bespreek twijfels met je dokter of apotheker. Vaak blijken ze gebaseerd op misverstanden. Zo niet, dan is het misschien beter om in overleg de dosering aan te passen of van middel te veranderen.

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis