Verantwoord vis eten

Een stukje vis eten is hartstikke lekker en gezond. Maar hoe weet je nu zeker of de vis die je koopt verantwoord gevangen of gekweekt is en dat het bijvoorbeeld niet gaat om een vissoort waarbij sprake is van overbevissing? Of dat dat lekkere visje op je bord boordevol microplastics zit? Want als je dat uit kunt sluiten, smaakt dat visje toch wel een stuk lekkerder!

Je kunt het checken op de site goedevis.nl van de Good Fish Foundation. Deze onafhankelijke milieuorganisatie zonder winstoogmerk heeft tot doel het aanbod van verantwoord gevangen vis en verantwoord gekweekte vis te vergroten. Voor de beoordelingen worden de meest recente wetenschappelijke gegevens over visbestanden gebruikt. Daarnaast worden databases van het Wereld Natuur Fonds, Fishbase, en de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN) geraadpleegd.

Vul bij de VISwijzer de vis of schaal- en schelpdieren van je keuze in, waarna je aan de hand van symbolen en keurmerken een verantwoorde keuze kunt maken. Ook vind je op deze site lekkere recepten en is er informatie te vinden over onder meer visserij- en kweekmethoden, milieuproblemen en voedselveiligheid.

Is het nog wel gezond om vis te eten?

In vis, maar ook in bijvoorbeeld zuivel, vlees en eieren kunnen stoffen zitten die er niet in thuishoren, zoals microplastics, dioxine, kwik en pcb’s (polychloorbifenylen). Die komen via allerlei milieuvervuiling in ons eten terecht. Maar de vis die tegenwoordig in de winkel ligt, is zo schoon dat we er zonder problemen van kunnen eten. Winkelvis wordt regelmatig getest door de Voedsel- en Warenautoriteit. Als de concentraties gif boven de vastgestelde norm uitkomen, wordt de vis van de markt gehaald, maar dat komt heel weinig voor. En de gezondheidsvoordelen van één keer per week (vette) vis eten wegen ruimschoots op tegen eventuele verontreinigingen, zegt het Voedingscentrum.

  • TIP

    Met de VISwijzer app kun je overal controleren of een vis een verantwoorde keuze is of dat je hem beter kan laten liggen.

Lekker recept
Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis