Wat eet je daar: ijs
Hoe wordt een Magnum Classic-ijsje gemaakt? Welke reis heeft het afgelegd voordat jij je vingers erbij aflikt?
Stap 1 Het ijs
Een mengsel van magere melkpoeder, suiker, lactose en melkeiwitten, kokosolie, glucose- en fructosestroop, volle melkpoeder, boterconcentraat en gemalen vanillestokjes wordt twee uur lang rustig gemengd in grote roestvrijstalen, gekoelde tanks (ongeveer 4°C). Voor een mooie gladde structuur en extra kleur worden er emulgatoren zoals lecithine aan toegevoegd en de natuurlijke kleurstof caroteen.
Stap 2 Het bevriezen
Het ijsmengsel wordt in ‘freezers’ geroerd en intussen bevroren. Met een schraper wordt het bevroren ijs steeds van de wanden afgeschaafd. Om de structuur van het ijs lichter te maken, wordt er lucht in het ijs gespoten. Tijdens het vriezen daalt de temperatuur van het ijsmengsel van ca. 4°C naar ca. -10°C. Zo is de ijsmassa nog wel te vormen, maar stevig genoeg om er straks een stokje in te kunnen steken.
Alle ingrediënten in een Magnum Classic zijn van natuurlijke oorsprong. Zo is E322, lecithine, een natuurlijke emulgator die onder andere in eidooier voorkomt. E160a is betacaroteen, de natuurlijke kleurstof waardoor ook worteltjes oranje zijn. Verdikkingsmiddel E412 wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant. In goedkopere ijsjes wordt vaak ‘chocoladefantasie’ gebruikt in plaats van echte chocolade; een mengsel van een beetje cacao, suiker en plantaardig vet. In Magnums zitten bovendien gemalen vanillestokjes in plaats van het goedkopere vanilline (chemische namaakvanille).
Stap 3 De vorm
De ijsmassa wordt tot een lange ‘worst’ gevormd waar met een warme draad vliegensvlug plakken van ca. 2 cm dikte van worden gesneden. Deze ‘oer-Magnums’ vallen op een gekoelde lopende band waar er stokjes in worden gestoken. De ijsjes gaan nu de vriestunnel in om verder te bevriezen tot -25 °C.
Een Magnum Classic bevat ongeveer 240 calorieën, dat is minder dan een broodje kaas. Een Magnum Classic bevat ongeveer 240 calorieën, dat is minder dan een broodje kaas. Qua calorieën passen er bijna 8 Magnums in een pakje boter. En een pakje boter is bijna 15 keer zo vet als een Magnum.
Stap 4 De chocolade
De chocolade voor de Magnums wordt ingekocht bij de Belgische chocoladefabrikant Callebaut. De melkchocolade voor de Magnum Classic wordt al roerend verwarmd tot 30 à 40 °C. De temperatuur van pure chocolade (voor de Magnum Mini Dark) ligt wat hoger, van witte (voor de Magnum White) wat lager. De diepgevroren ijsjes worden nu in het chocoladebad gedoopt: het hele ijsje moet met chocolade zijn bedekt. Dit gaat heel snel; 415 ijsjes in een minuut! Door de lage temperatuur van het ijs stolt de chocolade direct en kunnen de ijsjes worden verpakt.
De Magnum Classic bestaat in 2014 25 jaar en is in 1989 door Ola, onderdeel van Unilever, en in België ontwikkeld. Ook Nederlandse Magnums worden in fabrieken in Engeland, Italië en Duitsland gemaakt. Er zijn bijna 20 verschillende soorten Magnums op de markt. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km.
Stap 5 De ‘rijping’
De ijsjes ‘rijpen’ nu nog 3 tot 5 dagen in de vriezer (cold store), om de juiste smaak, stevigheid en ‘chocoladecrunch’ te krijgen. Daarna gaan ze in vrieswagens naar de supermarkten.
Magnums bevatten vrij veel verzadigd vet (kokosvet is ook verzadigd) en suiker. Het Voedingscentrum beveelt aan om gemiddeld tussen de 2000 (vrouwen) en 2500 (mannen) calorieën per dag te eten. Eén Magnum Classic bevat ongeveer 240 kilocalorieën, ongeveer een tiende hiervan. En minder dan een broodje kaas, waar ook verzadigd vet in zit. In Mini-Magnums zitten 170 kilocalorieën. Als je het bij eentje laat, kan zo’n ijsje af en toe best.
Martin van Dijkhuizen
21-07-2021 om 23:41Ik kan me dat nog goed herinneren, ik woonde toen Almere.
Op de de markt stond toen een grote kar van Ola en werden de eerste Magnums verkocht, de prijs was toen 2,50 gulden.
Voor die tijd was dat al duur voor zo ijsje.
Nu is het niet meer weg te denken, in heel veel landen worden Magnums verkocht.
Zelfs in het plaatsje Pis in Italië hoog in de bergen bij de uitbuiter was het te koop.
Met vriendelijk groet,
M van Dijkhuizen.