Bitterballen zonder vlees: wat zit er wel in?

In het vriesvak van de supermarkt is een ruime keuze aan vega-bitterballen verkrijgbaar. Wat zit er eigenlijk in?

Je kunt de meeste vega-bitterballen rustig aan vleeseters voorzetten.

De basis van alle bitterballen en kroketten is een ‘salpicon’, een heel dik gebonden saus op basis van boter/olie, (tarwe)bloem en bouillon: in sommige vegetarische kroketten/bitterballen (o.a. van De Vegetarische Slager) zit ook lupinemeel. Vaak worden nog extra ‘verdikkers’ toegevoegd, zoals zetmeel, carrageen of agar-agar (beide uit zeewier) of gelatine (uit runder- of varkensbotten), om te zorgen dat de bitterbal niet uitloopt. Daarna worden er smaakmakers bij gedaan zoals kruiden en specerijen, maar ook wel extra zout, suiker, en smaakversterkers zoals gistextract en
aroma’s. Ten slotte wordt de vulling eraan toegevoegd: stukjes vlees, paddenstoelen, groenten, soja, kaas of zelfs ei. De bitterballen krijgen soms extra kleur van karamel. En als laatste worden de ballen eerst door bloem en dan door paneemeel gerold: vaak grover paneermeel dan wat in je keukenkastje staat, voor een extra krokant effect.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan