Mijn uitdaging: 30 dagen geen eten verspillen

In het huishouden met drie kinderen (7, 5 en 1) van journalist Marlies Willemze (32) belandt elke dag wel eten in de groene container. Na het weggooien van de zoveelste zak drabbig  geworden spinazie, gooit ze het roer om: 30 dagen lang probeert ze niets te verspillen.

We hebben gemiddeld 3,6 planeten nodig als de hele wereld zou leven zoals Nederlandse consumenten doen.

DAG 1

34 kilo eten per persoon

Een tikje beschamend vind ik het wel, het gemak waarmee ik eten weggooi. Ik heb het niet van een vreemde: mijn moeder schoof na de avondmaaltijd zonder pardon alle restjes in de prullenbak. Te veel gedoe om dat allemaal te bewaren, vond ze. Ik ben juist dol op restjes van het avondeten, dat betekent dat ik de dag daarna lekker kan lunchen. Maar het moet allemaal niet te ingewikkeld worden. Appels en peren die gebutst in de fruitschaal liggen, leg ik eerst in de ijskast, maar als ze daar na een paar dagen nog liggen, gaan ze weg. Je kunt er natuurlijk ook appelmoes van maken, maar na een lange dag ga ik toch echt liever wat anders doen dan creatieve toeren uithalen in de keuken. Toch wil ik mijn leven beteren: per jaar gooien we met elkaar 34 kilo per persoon weg aan voedsel dat nog prima te eten is. Al dat verspilde voedsel heeft bij elkaar een waarde van minimaal 4,5 miljard euro en het zou per huishouden € 350 per jaar schelen als we minder verspillen. Daarnaast heeft het weggooien van eten ook effect op het milieu: voedselverspilling is verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van onze uitstoot van broeikasgassen. Het roer moet om! 

DAG 2

Noten, bah

De uitdaging start al bij het ontbijt. Er blijft een halve cracker met roomboter over en er liggen een paar door mijn peuter platgedrukte bosbessen op de grond. Normaal gesproken zou ik alles weggooien – nu leg ik een plak kaas op de cracker en eet hem zelf op. De bosbessen zien er erg onsmakelijk uit, die gooi ik toch maar weg. Tijdens het avondeten is één van de kinderen niet gecharmeerd van de noten in de salade en de ander laat de tomaatjes links liggen. Ik schuif alles wat niet is opgegeten maar gewoon terug in de salade en bewaar wat over is voor de volgende dag.

DAG 3

Twee half opgegeten broodjes

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan