Antoinette kookt: witlof op zijn Mexicaans

Eten we alweer witlof? Dat is een vraag die meestal met bedrukte kindergezichtjes erbij wordt uitgesproken. Maar niet in huize Hertsenberg. Antoinette maakt witlof lekker.

Wat is het geheim van een heel goed recept? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat je er mee wilt: wil je de smaakpapillen van je partner verrassen, zijn of haar hart bereiken, indruk maken op je vrienden, je kinderen een gezonde maaltijd voorzetten of gewoon een snelle hap voor jezelf? Voor mij is het eigenlijk simpel: meestal wil ik een gezonde, voedzame en hartige maaltijd, die ik vlot op tafel kan zetten, die de kinderen wel vaker willen en waarvan ik de ingrediënten in huis heb of om de hoek kan halen zodat ik niet na een werkdag nog langs allerlei speciaalzaken moet. De recepten voor maaltijden die aan die eisen voldoen, hebben alle potentie uit te groeien tot vast onderdeel van de culinaire familietraditie. Net als de kookboeken die dit soort recepten bevatten: die liggen vlekkerig en haveloos in de keuken, omdat ze steeds opnieuw ter hand genomen worden. Totdat je het recept kunt dromen.

Mijn aller-aller-allerbeste recept in de categorie ‘eten wij al jaren en nog smeken de kinderen er wekelijks om’ is nota bene een recept met witlof en bonen, Dat zijn ingrediënten die het kinderhart van nature niet sneller doen kloppen. Maar met wat eenvoudige ingrepen val er veel goed te maken. Ik geef direct toe: er wordt vals gespeeld in dit recept. Er worden verse ingrediënten gemixt met kant-en-klaar materiaal. Meestal probeer ik kant-en-klare producten te vermijden, maar dit is zowel lekker als gezond, naast lang houdbaar en overal verkrijgbaar. De witlofschotel werd al zelf gemaakt door mijn dochter toen ze nog maar 11 jaar was (omdat ze het zo lekker vond als voornaamste motivatie), en ook nu eten we het vooral in de winter bijna wekelijks. Tien minuten voorbereidingstijd, een kwartiertje in de oven. Makkelijker kan het niet. De potten met bonen, de tortillachips en de kaas kun je op voorraad hebben en verse witlof laat zich redelijk lang bewaren. Dit simpele recept voldoet aan al mijn eisen. En aan die van de kinderen.

Ingrediënten voor 4 á 5 personen

 • 1 blikje kidneybonen (400 gram)
 • 1 pot Mexicaanse bonen van Hak
 • 9 stronken witlof
 • 4 tomaten (in plakjes)
 • zak tortilla chips (naturel)
 • geraspte oude kaas

Bereiden

 • Was de witlof, en snijd eventueel de stronkpitten eruit. Kook ze een minuut of 7.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Leg ze vervolgens op de bodem van een ruime ovenschaal (eventueel snijd je ze in de lengte doormidden), stort de pot Mexicaanse bonen erover en de kidneybonen.
 • Leg hier de plakjes tomaat op.
 • Vervolgens bestrooi je de schotel ruim met de tortilla chips, en daarover strooi je de geraspte oude kaas.
 • Ongeveer een kwartier in de voorverwarmde oven op 200 graden. Als de kaas goudbruin en knapperig is, en de bonen warm zijn is het gerecht klaar. En in no-time schoon op!
Lees meer over: Antoinettes recepten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu