Dossier Diabetes

Diabetes is een rotziekte, vindt hoog­leraar diabetologie Hanno Pijl. Je moet medicijnen innemen die soms bijwerkingen hebben en je moet ontzettend letten op je voeding. En ook regelmatig bewegen, waar je niet altijd zin in hebt omdat de ziekte je futloos kan maken. Maar het staat vast dat als je je leefstijl aanpast, je grip kunt krijgen op diabetes.

‘Nee, nee, voor mij geen stroopwafel, ik heb suiker.’ Je hoort het oudere mensen nog weleens zeggen, want ooit stond diabetes te boek als suikerziekte. Waarom eigenlijk? De verklaring daarvoor is volgens internist, hoogleraar diabetologie en leefstijlgeneeskunde-professor Hanno Pijl logisch, want het belangrijkste kenmerk van diabetes is dat je bloedglucosewaarden ontregeld zijn.

‘Suiker bestaat uit glucose, dus oorspronkelijk was het advies: eet geen suiker, om je bloedglucosewaarden niet te hoog te laten worden’, vertelt hij. Dat was in de tijd dat er nog geen effectieve medicijnen waren om je bloedglucosewaarden te laten dalen. Toen die in de jaren dertig van de vorige eeuw op de markt kwamen, draaide het verhaal van artsen met 360 graden: welja, je mag best suiker eten, maar spuit dan wat meer insuline, dan komt het wel goed. Pijl: ‘Daar denken we nu heel anders over. Diabetes is een ziekte waar je veel aan kunt doen, juist door je suikerinname te verminderen en minder zetmeel te eten.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan