Bezeten van eten: foodie Mara Grimm

Eten is veel meer dan voedsel. Vraag maar aan de mensen wiens leven en werk draait om eten. Mara Grimm (41) is culinair journalist. Ze schrijft voor Het Parool, LINDA. en Vogue Living. Daarnaast is ze de vaste auteur van de kookboeken van sterrenkok Sergio Herman met wie ze zeven boeken maakte, waaronder Desire. Daarvoor won ze een Gourmand Cookbook Award voor Best Food Writing.

Een man met een midlifecrisis gaat tegenwoordig aan de poké bowl en juicers

MARA GRIMM


‘Gemiddeld krijg ik per week vijftien uitnodigingen om ergens te komen eten. Ik ga daar zelden op in, alleen als ik er daadwerkelijk iets mee kan. Van een dag meedraaien bij Noma in Kopenhagen tot een week lang met topkoks door de Rocky Mountains trekken: dat soort dingen kan ik onmogelijk afslaan. Maar mezelf uitnodigen in de hoop gratis te kunnen eten? Dat nooit. Aanvankelijk studeerde ik kunstgeschiedenis in Londen. Daar raakte ik gefascineerd door de voedselcultuur. Ik bezocht meer restaurants dan musea, dus dan weet je het wel. Terug in Amsterdam ging ik Nederlands studeren en kreeg ik een bijbaantje bij restaurantgids Lekker. Ik begon met de nieuwsbrief, uiteindelijk verzorgde ik alle 500 restaurantrecensies en leerde enorm veel koks kennen. In die tijd is de rol van chefs enorm veranderd. Hun imago evolueerde van anonieme alcoholisten die in een keldertje stonden te koken tot officiële rocksterren in open keukens. Nog steeds verandert er zo ontzettend veel dat het blijft fascineren.

Eten is veel meer dan alleen een bord voor je neus. Het is ook emotie, liefde en zelfs politiek. Zeker in Parijs, waar ik sinds een paar jaar een deel van de maand woon. Ik werk aan een boek over de manier waarop Parijzenaren met hun eten omgaan en kom de gekste dingen tegen. Zo is er al jaren een discussie gaande over de juiste benaming van een chocoladecroissant: is het een chocolatine of een pain au chocolat? Zelfs politici en de chefkok van president Macron mengen zich in die discussie, dat is toch heerlijk? Maar eten is ook een statussymbool. Vroeger kocht een man met een midlifecrisis een Harley Davidson en een leren jack, tegenwoordig gaat hij aan de poké bowl en de juicers. Dat past dan wel weer bij de huidige crisis: een buddha bowl is veel goedkoper dan een Harley.’

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu