Recept: Sticky zalm met sugarsnaps en noedels

Wanneer Nederlanders vis eten zijn dat vaker vissticks uit de diepvries dan een heerlijke verse schol. Dit mooie gerecht komt uit het kookboek Vis voor beginners, een fijn toegankelijk boek met uiterst maakbare visrecepten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 75 ml sojasaus
  • 1 tl sesamolie, plus een paar druppels extra
  • ½ tl geraspte gember
  • 1 tl geraspte knoflook
  • 2 el honing
  • 5 el bruine suiker
  • 1 el maizena
  • 2 el sesamzaadjes
  • 4 zalmmoten
  • 250 g noedels
  • 2 el arachideolie
  • 200 g sugarsnaps
  • zeezout

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Meng in een steelpan 200 ml water, sojasaus, sesamolie, gember, knoflook, honing en bruine suiker, en breng het geheel aan de kook.
  • Maak een papje van de maizena met 4 eetlepels water.
  • Roer dit met een garde door de saus als die net kookt.
  • Zet het vuur uit als de saus is ingedikt.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze geuren en laat ze afkoelen op een bord.
  • Schenk een derde van de saus in een ovenschaal, leg de zalmmoten in de saus.
  • Schenk nog eens een derde van de saus erover.
  • Laat de zalmmoten in 18-20 minuten garen in de oven; besmeer de vis zo nu en dan met de saus – zo worden ze kleverig.
  • Kook in de tussentijd de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de arachideolie in een koekenpan en roerbak hierin de sugarsnaps 3 minuten.
  • Laat de sugarsnaps uitlekken en meng ze met de resterende saus.
  • Bedruppel met sesamolie.
  • Verdeel de noedels over vier kommen en leg op elke portie een zalmmoot.
  • Bestrooi met de sesamzaadjes.

  • Tip

    Sesamzaadjes smaken ongeroosterd naar niks, pas bij roosteren komen alle smaken los. Het hoeft maar kort, ze worden snel bruin. Je kunt prima een voorraadje aanleggen en bewaren in een potje in de voorraadkast.

  • Tip

    Verse gember kun je ook goed op voorraad houden, maar dan geraspt en wel in de vriezer. Makkelijk te doseren en meteen bevroren en al te gebruiken.

Wist je dat iedere zeeman te herkennen is aan zijn specifieke oorbel? En dat de traditionele visserstrui boordevol symboliek zit? Ook dat lees je in Vis voor beginners van Mirjam van der Rijst (styling), Harold Pereira (fotografie) en Martien Holtzappel (vormgeving).

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis