Recept: stamppot boerenkool

Boerenkoolstamppot met biologische spekreepjes en rookworst

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

Zelf boerenkool maken is een fluitje van een cent. In dit recept zit vrij veel boerenkool ten opzichte van de aardappels, maar je kunt gerust wat meer aardappels nemen of de spekjes weglaten. Rookworst kun je de laatste 10-15 minuten boven op de boerenkool laten meestoven (traditionele methode) of volgens de gebruiksaanwijzing apart verwarmen: dat geeft meestal een smakelijker resultaat.

Ingrediënten

  • 900-1000 g biologische (kruimige of vastkokende) aardappels
  • 600 g voorgesneden verse boerenkool
  • 150-200 g biologische spekreepjes
  • ca. 1 volle el grove mosterd
  • versgemalen peper
  • 1 (biologische) verse rookworst
  • eventueel: 1 groentebouillonblokje (zoutarm)
  • extra: pureestamper

Bereiden

  • Breng in een grote pan een bodem water met eventueel een bouillonblokje aan de kook. Schil intussen de aardappels, snijd grote doormidden. Spoel de aardappels af in een vergiet onder de kraan.
  • Doe de aardappels in de pan en schud/schep de boerenkool erbovenop. Sluit de pan, wacht tot het water kookt (telkens even kijken) en kook de aardappels en boerenkool op matig vuur in ca. 20 minuten gaar: de aardappels moeten goed zacht zijn.
  • Bak intussen de spekblokjes in een koekenpan op laag vuur knapperig, schep af en toe om.
  • Giet de boerenkool met aardappels af, vang het kookwater op. Schep aardappels en boerenkool even om en stamp daarna fijn, terwijl je (in scheutjes) zoveel kookwater toevoegt als nodig is om de stamppot goed smeuïg te maken.
  • Schep de spekblokjes, eventueel met het bakvet, en de mosterd door de stamppot.
  • Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper. Geef de rookworst erbij.
En zo maakt Antoinette stamppot!
Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis