Toast met vijgenjam, geitenkaas en tijm

Verse vijgen die geplet zijn onder in de boodschappentas. Fruit dat op de fruitschaal verschrompeld is tot oude mannetjes. Wat doe je ermee? De oplossing: in een pan gooien en er jam van maken. Ik was net bezig de basis voor een hartige champignonsaus te maken met olijfolie, een uitje en een pepertje. In plaats van de champignons gooide ik de geplette vijgen erbij. Ik liet het een beetje inkoken, voegde een glas port en wat balsamicoazijn toe en zo ontstond een verrassende combinatie van smaken: zout, zuur, zoet en umami. Als je in plaats van fruit jam gebruikt kun je direct de port toevoegen. Het resultaat: een heerlijk prutje voor bij de kaas, op toast of op een pizzabodem. 

Ondernemer Maarten van den Biggelaar (Big) houdt van koken, eten en een goed gesprek. Hij deelt graag zijn lekkerste recepten. Big aan de kook!

Toast met vijgenjam, geitenkaas en tijm (voor- of nagerecht) 

Ingrediënten voor de jam

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan