Experimenteren met vasten

Peter Reitsma (47) experimenteert sinds dit voorjaar met vasten. Ik voel me helderder, maar ook slapjes; ik stap niet in de auto’.

‘Ik ben vanochtend weer begonnen, voor de derde keer’, vertelt hij. De komende drie dagen eet ik niets – ik drink alleen water, en koffie en thee zonder suiker.’ Vandaag zal Peter waarschijnlijk geen honger lijden: zijn laatste maal ­gisterenavond bestond uit spaghetti met veel makreel, gevolgd door een stroopwafel en een halve bak pistachenootjes. ‘Maar een rammelend gevoel in mijn maag heb ik eigenlijk sowieso nooit tijdens het vasten. Dat gevoel heeft volgens mij meer te maken met je instelling: als je weet dat je gaat lunchen, krijg je vanzelf trek. Nu ga je niet lunchen. En verder krijg ik normaal vooral honger na een suikerpiek, en die heb je ook niet als je niet eet.’ Peter vast niet om af te vallen, hij heeft als fanatiek hardloper een gezond gewicht. ‘Hoewel een beetje minder vet op zich wel gunstig is voor het hardlopen. Maar ik doe het vooral omdat ik er fitter van word.’ Hij kwam oorspronkelijk op het idee door podcasts van zogenoemde biohackers – ­mensen die zelf proberen in te grijpen in hun biologisch functioneren. ‘Tim Ferriss en Kevin Rose zeiden onder meer dat ze er ­geestelijk fitter van worden. Toen ik meer las over de effecten van vasten, raakte ik steeds geïnteresseerder. Er zijn aan­wijzingen dat je er langer door leeft en dat je bijvoorbeeld ­kanker zou kunnen voorkomen doordat er tijdens het vasten allerlei opruimprocessen in je lichaam opstarten. Dat sprak me aan. En verder vind ik ook gewoon leuk om te experimenteren met mijn eigen lichaam.’ Zijn ervaringen met het vasten zijn tot nu toe positief. ‘Normaal heb ik een dip na de lunch maar tijdens het vasten heb ik goede werkdagen, ik voel me helderder.’  Zijn er ook nadelen? ‘Je voelt je soms wat slapjes en je reactievermogen wordt trager – ik rijd dan ook geen auto ­tijdens het vasten. En sporten is ook lastiger: toen ik op de derde dag ging hardlopen, sjokte ik als een slappe pop. Verder moet ik vaak plassen en slaap ik iets minder goed dan normaal.’ En na het vasten? ‘Dan ga ik het eten weer rustig opbouwen met gezonde voeding. Dat is de vorige keer wel misgegaan: de eerste avond dat ik weer mocht eten, was ik bij een barbecue met veel worst en bier. Ik nam me voor om rustig te eten, maar zodra je iets binnen hebt, voel je opeens het gapende gat in je binnenste en schreeuwt je lichaam om meer.’ Peter moest het bekopen met buikpijn en misselijkheid. ‘Dat gaat me niet nog eens overkomen’, besluit hij.

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis