Wat eet je: Monatoetje

Welk Nederlands gezin heeft ’m nou niet op het menu gehad? Dit gebeurt er allemaal met dat vanillepuddinkje met aardbeiensaus voordat jij een Monatoetje op tafel zet.

Stap 1 Mengen & koken

Een mengsel van maïszetmeel, extra melkeiwit, poedergelatine en suiker wordt gemengd met melk. Verder worden er nog verdikkingsmiddelen, natuurlijke kleurstoffen (zoals caroteen) en stabilisatoren aan toegevoegd. Daarna wordt dit melkmengsel stromend verhit en gekookt: doordat er een speciale gelatine wordt gebruikt, geeft dit geen bijsmaak.

Hoe dik word je van een Monatoetje? Een toetje is een extraatje dat niet nood­zakelijkerwijs bijdraagt aan de voedingswaarde van een maaltijd: maar meestal wel aan de energie-inname. Vrijwel alle puddingen zijn 450 ml. De vanillepudding met aard­beiensaus weegt 493 gram en bevat 116 kilocalorieën per 100 gram, dus als je hem met zijn vieren opeet is dat per persoon ruim 123 gram, ongeveer 145 kilocalorieën. Dat is pakweg evenveel als 2 deciliter magere yoghurt (1 beker) met 2 à 3 eetlepels limonadesiroop erdoor.

Maar de ingrediënten, het gewicht en voedingswaarde van de verschillende Mona-puddingen variëren. Zo bevat deze vanillepudding 2,2 gram vet en 17,4 gram suiker per 100 gram. Voor bijvoorbeeld de bitterkoekjespudding is dat 8,7 gram vet en 22,9 gram suiker, maar toch valt de hoeveelheid energie mee, zegt Mona: er zit namelijk meer lucht in de bitterkoekjes­pudding, die daardoor voor 450 ml maar 280 gram weegt. Zo krijg je per portie niet veel meer calorieën binnen. Het loont altijd de moeite om goed op het etiket van de verschillende toetjes te kijken.

Stap 2 Koelen & rusten

Het melkmengsel is dikker geworden: de ‘basispudding’. Deze wordt teruggekoeld en mag een uurtje rusten. Daarna wordt er vanille-aroma aan toegevoegd.

Stap 3 Schenken & testen

In elke puddingbeker wordt eerst een kleine hoeveelheid aardbeiensaus geschonken, die bestaat uit een mengsel van suiker, water, zetmeel, xanthaangom (natuurlijk verdikkingsmiddel), citroenzuur, natuurlijke kleurstof en 6% aardbeiensap. Daarna wordt aan elke beker een precies gedoseerde hoeveelheid puddingmengsel toegevoegd. Tussentijds worden de puddingen gecontroleerd op smaak, kleur en eventuele afwijkingen.

Vegetariërs opgelet Alle Monatoetjes, dus ook de ver­wenyoghurts, vla’s en kwarktoetjes, bevatten gelatine, dat ervoor zorgt dat de toetjes mooi stevig blijven. Alleen in de griesmeelpudding met rode bessensaus zit geen gelatine. Gelatine wordt gemaakt uit dieren­botten: Mona gebruikt alleen rundergelatine. In sommige toetjes en vruchtensauzen, zoals in de aardbeiensaus, zit ook E120, karmijnzuur, een vaak gebruikte rode voedingskleurstof. Karmijn wordt gewonnen uit een speciale luizensoort, de cochenilleluis.

Stap 4 Sealen & stijven

De puddingbekers worden geseald en gecodeerd. Daarna komt er een kartonnen wikkel omheen en worden de puddingen verpakt in zogenaamde ‘omdozen’. Daarin worden de puddingen verder gekoeld in grote koeltunnels, tot ze voldoende zijn opgestijfd.

De aardbeiensaus bestaat uit suiker, water, zetmeel, verdikkingsmiddel, citroenzuur, kleurstof en 6% aardbeiensap.

Stap 5 Vervoeren & verdelen

De puddingen worden gekoeld vervoerd naar de distributiecentra en daarna verdeeld onder de supermarkten.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu