Schaam je niet voor poepproblemen

Aambeien, fissuren, ontlastingsincontinentie. Daar praten mensen liever niet over, zelfs niet met hun partner. Pas als het probleem niet meer te hanteren is, gaan ze naar de dokter. Dat vindt chirurg-proctoloog Ingrid Han altijd verdrietig om te horen: al die jaren van getob. ‘Na een ingreep zeggen patiënten vaak: ‘Dokter, ik heb mijn leven weer terug.’

Hemelbestormer

Ingrid Han-Geurts (53) begon haar carrière als kinderchirurg en legt zich nu toe op volwassenen met anale problemen en bekkenbodemproblemen. Sinds 2014 werkt ze als chirurg-proctoloog in de Proctos Kliniek in Rotterdam. ‘Ik vind het leuk om met patiënten te praten, hen te coachen op medisch gebied, hen te behandelen, al dan niet operatief, en ze daarna te blijven volgen. De hele mens te zien, kortom, niet alleen het deel dat ik opereer.’

Best kans dat je dit leest op of rond Nationale Poepdag. Nooit van gehoord? De Nationale Poepdag wordt jaarlijks gehouden op de tweede woensdag in april door de Maag Lever Darm Stichting om de aandacht te vestigen op de relatie tussen ontlasting en gezondheid.

Ingrid Han-Geurts, chirurg-proctoloog (dat wil zeggen: gespecialiseerd in aandoeningen van de anus) vindt het goed dat er zo’n dag is, al zou die wat meer bekendheid kunnen gebruiken. ‘Het vestigt de aandacht op een aantal veel voorkomende problemen waarover de meeste mensen te weinig weten’, zegt ze in haar spreekkamer in de Rotterdamse vestiging van de Proctos Kliniek, de enige kliniek in Nederland die geheel aan deze problematiek is gewijd.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan