Koutje te pakken?

Haaatsjoe. Weer een loopneus en een dikke keel te pakken. Volgende keer toch maar een muts op? Of flink aan de vitamine C? Do’s & don’ts bij (het voor­komen van) verkoudheid.

Goed inpakken op gure dagen: oma heeft ongelijk. Verkoudheid ontstaat niet door kou, maar door virussen. Die kun je helaas nauwelijks ontwijken, of je moet als kluizenaar gaan leven. Het is in snotterige tijden juist belangrijk genoeg frisse lucht te happen, buiten én binnen. Al is het niet verstandig om in een flinterdun jurkje de winter te trotseren: onderkoeling haalt de weerstand omlaag, wat de besmettingskansen vergroot.

VOORKOMEN

Hand voor je mond

Hét succesrecept om virusvrij te blijven bestaat niet, maar verdere verspreiding tegengaan kan wel. Houd zelf je hand voor je mond als je moet niezen of hoesten en leer dat ook je kinderen. Daarna standaard handen wassen. De ouderwetse zakdoek is een infectiehaard, gebruik liever papieren exemplaren. Als er loopneuzen in huis zijn, kan het ook geen kwaad om de deurkrukken en lichtknopjes een keer extra te soppen.

Onder de wol

Genoeg slapen is een prima maatregel om je afweer te versterken. Vroeg naar bed gaan heeft meer voordelen: wie een paar keer per week vrijt, maakt – wetenschappelijk bewezen! – meer antistoffen tegen (verkoudheids)virussen aan. Meer seks dus. Tenzij je partner al geveld is uiteraard.

Extra vitaminepillen

Enorme hoeveelheden vitamine C-pillen naar binnen werken heeft geen zin. Hooguit ben je een dagje minder verkouden. Wel slim: weerstandsverhogend eten – ruim groente en fruit, vaak vette vis – en veel water drinken. Champignons en noten bevatten veel selenium, dat bekend staat om z’n anti-verkoudheidswerking. Ook zink is goed, oesters en tarwekiemen zitten er vol mee.


OVERLEVEN

Snuiten

Hoewel snuiten eleganter is, raden artsen aan je neus op te halen. Als je snuit, loop je het risico door de druk snot de bijholtes in te jagen, waarop die kunnen gaan ontsteken. Vind je ophalen echt te goor, snuit dan je neusgaten minder bruut, oftewel: één voor één.

Stomen

Van stomen word je niet sneller beter. Maar het kan wel lekker zijn in geval van snipverkoudheid. Heb je geen zin om met je hoofd onder een handdoek boven een dampende bak te hangen? Dan is een stomend hete douche een prima alternatief.

Grog voor het slapengaan

Bewezen of niet, veel verkouden mensen zweren bij een avond-grog: een glas heet water met een goeie scheut rum of cognac, een kneepje citroensap en een lepeltje honing. De volgende ochtend voelen ze zich op slag beter. Niks mis mee, en goed te combineren met een ander veelgeprezen huismiddel: een doorgesneden ui naast het bed tegen een verstopte neus.

Neusspray

Tegen een verstopte neus werkt zoutoplossingspray goed. Zelf maken is simpel: los een tl zout op in een glas lauw water, doe een beetje in een injectiespuit (te koop bij de apotheek) en druppel of spoel daarmee een paar keer per dag je neus. Grover geschut nodig? Probeer een neusspray met xylometazoline om slijmvliezen te laten slinken. Te koop bij de drogist. Maximaal 3x daags en niet langer dan een week gebruiken.

Dampende kippensoep

Een bordje kippensoep wordt niet voor niks ‘penicilline’ genoemd: het helpt bewezen tegen verkoudheid. Dit is onder meer te danken aan de cysteïne in kip, een aminozuur met slijmoplossende eigenschappen. Zelfs uit een pakje of blik werkt het, maar als je toch verse kippensoep maakt, voeg dan vooral gember, knoflook en versgemalen peper toe – allemaal populaire anti-verkoudheidsmiddelen.

Streep door zuivel

Melk is slijmvormend, niet de handigste combi met verkoudheid. Maar schrap niet alle zuivel. Yoghurt kan juist helpen in de strijd tegen snot. Dat is te danken aan weerstandsverhogende bacteriën, zoals de Lactobacillus reuteri. 

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu