Antoinette maakt groente-tajine

De Marokkaanse keuken brengt groenten echt op smaak, vaak met behulp van een kookpot met deksel: een tajine. Nu hoef je die niet aan te schaffen voor dit recept, het lukt ook prima in een braadpan met deksel.

Het is even hakken en snijden, maar dan heb je een geurige en hartige groentemix. Eet je met kleine kinderen? Je kunt de peper er ook uitlaten. En voel je vrij om te variëren met andere groenten die nog in je ijskast liggen. Het lijkt een lange lijst met ingrediënten, maar de meeste heb je vast in huis.  

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 4 cm gember
  • 1 rode peper
  • plukje saffraan
  • 1 tl komijn
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl kaneel
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 100 g groene en zwarte olijven
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 2 ingelegde citroenen
  • 1 flespompoen
  • 1 courgette
  • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
  • verse koriander
  • beetje olie om
  • in te bakken

Bereiden

  • Doe de saffraan in 500 ml water, en laat even weken.
  • Hak de uien en fruit ze in de olie.
  • Hak de knoflook, de gember en de rode peper fijn (zonder pitjes en zaadlijsten) en fruit ze een paar minuutjes mee.
  • Voeg dan de komijn, de kaneel en de ras el hanout toe en de tomatenpuree.
  • Bak nog een minuutje en voeg dan het saffraanwater toe. 
  • Snijd de groenten in stukken en doe in de pan.
  • Laat ten minste 45 minuten stoven met een deksel erop.
  • Ondertussen snijd je de abrikozen en de citroenen in kleine stukjes (haal de pitten eruit).
  • Doe dit ook in de pan, en ook de olijven mogen nu mee sudderen.
  • Zorg dat alle groenten lekker zacht zijn. 
  • Dien op met bijvoorbeeld bulgur ernaast, en een lik (plantaardige) yoghurt naar keuze.
  • Strooi er tot slot wat fijngesneden verse koriander over. 

  • Tip

    Ingelegde citroen kun je vinden in een Turkse winkel of een natuurwinkel. Of je maakt het zelf.

Lees meer over: Antoinettes recepten en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

P.Th de Treek
12-05-2021 om 11:50

Ik houd mij liever bij Kant en Klaar maaltijden van de Supermarkten.
Lekker gauw klaar, niet dat gedoe van lang in de keuken staan.
Antoinette ik geloof best dat hetgeen jij ons voorstooft, best lekker is, maar mijn beste dame, je moet er wel van houden om je tijd te spenderen in de keuken.
Zijn die Kant en Klaar maaltijden gezond? Die Kerk houd ik in het midden.
Ik kan je wel zeggen, sinds mijn scheiding in 2000 neem ik al 21 jaar kant en klaar maaltijden; 1 kg. bak voor 3 personen, soms eet ik brood of ik maak Macaroni c.q. Spaghetti klaar, maar voornamelijk eet ik dus die kant en klaar maaltijden, ik ben nu 67 jaar, ik ben nog zo fris als een Hoentje. De 4-daagse van Nijmegen kan ik nog lopen als het moet.
Die Kant en Klaar maaltijden zijn nog goedkoop ook voor mij.
Ik heb een hele moeilijke periode achter de rug, maar door zo te leven sinds mijn scheiding, heb ik het nu goed en zoals ik al zei, nog zo gezond als maar kan.
Ik geef toe dat wanneer ik gebonden had geweest, ik zo niet had kunnen leven, maar omdat ik alleenstaand ben, gaat het goed met mij.

Praat mee