Weet wat je eet

Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis weet alles van gezond eten en diëten. In deze rubriek bespreekt ze voedingsproducten én de impact daarvan op het milieu.

Moet je vis eten om omega 3-vetzuren binnen te krijgen?

Omega 3-vetzuren zijn gezond en beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Je kunt ze alleen binnenkrijgen via je voeding. Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren: ALA, dat vooral in plantaardige voedingsmiddelen zit, en de vetzuren EPA en DHA, waarvan vis de grootste bron is. EPA en DHA kan ons lichaam rechtstreeks opnemen. Als je één keer per week vette vis zoals haring of zalm eet, krijg je genoeg omega 3 binnen, omgerekend ongeveer 200 milligram per dag. Het plantaardige omega 3- vetzuur, ALA, moet in je lichaam eerst worden omgezet in EPA en DHA.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan