Rennie heeft diabetes type 2

Rennie (50) heeft haar leefstijl op zo’n manier weten te veranderen dat ze zich nu fitter en energieker voelt dan voordat ze vijf jaar geleden diabetes kreeg. 

‘In 2015 had ik kort achter elkaar een aantal blaasontstekingen. Na een vakantie in Nepal kwam ik terug en was het weer raak. Ik bracht een potje urine naar de huisarts, die me even later belde met de vraag of er suiker in het potje had gezeten. Toen voelde ik de bui al een beetje hangen. Kan dat betekenen dat ik suikerziekte heb? Ik heb bloed laten prikken en werd meteen doorgestuurd naar het lab, waar ik te horen kreeg dat ik diabetes heb.

Ik werd overvallen door de diagnose, want ik had niet veel symptomen en geen enorm overgewicht. Maar ik ben me meteen in de materie gaan verdiepen, omdat ik wilde weten wat ik zelf kon doen om mijn situatie te verbeteren. Via via kwam ik terecht bij de stichting Je Leefstijl Als Medicijn, waar patiënten en deskundigen tips en adviezen uitwisselen om je gezondheid blijvend te verbeteren met een aanpassing van je leefstijl. Vanaf het moment dat ik me daarbij heb aangesloten, ben ik koolhydraatarm gaan eten en meer gaan sporten.

Inmiddels ga ik al jaren twee keer per week naar de sportschool, waar ik een uur yoga en anderhalf uur fitness doe. Met eten ben ik heel inventief geworden: rijst is vervangen door bloemkool, pasta door courgette en bij elke maaltijd zit groente. Mijn collega’s kijken af en toe jaloers naar wat ik mee heb in mijn lunchtrommeltje, want het is soms net alsof ik hapjes voor bij de borrel bij me heb: blokjes kaas, komkommer, worstjes, salades. Een paar jaar geleden had ik je voor gek verklaard als je dit tegen me had gezegd, maar ik sta tegenwoordig zelfs eerder op om een verse lunch voor mezelf klaar te maken. Door de verandering in leefstijl ben ik kilo’s afgevallen en heb ik mijn diabetes goed onder controle. De meeste mensen moeten zowel lang werkende als kort werkende insuline gebruiken, maar ik heb genoeg aan alleen een lage dosis lang werkende. Het klinkt gek, maar ik zit nu beter in mijn vel dan voordat ik diabetes kreeg.’

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond doen, Gezond gewicht en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu