Wat is een gezond gewicht?

Body positivity – BoPo onder ingewijden – wint terrein, vooral op social media. De boodschap: vergeet het gangbare schoonheidsideaal en wees gelukkig met je lijf. Oók als je dik bent, of juist superdun. Goed voor je zelfbeeld, maar is het ook gezond? Dit zegt de medische wetenschap erover.

BMI

Of je een gezond gewicht hebt wordt vaak ­berekend aan de hand van je BMI. Dat is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaams­lengte. Een BMI tussen 20 en 25 zou ideaal zijn. Die regel werd onlangs van tafel geveegd ­tijdens het congres van de European Society of ­Cardiology. Wetenschappers presenteerden een studie die negen jaar lang 142.000 mensen in 21 ­verschillende landen had gevolgd. Wat blijkt? Om hart- en vaatziekten te voorkomen, is conditie en kracht opbouwen belangrijker dan gewicht ­verliezen. En: uit de data blijkt dat een BMI tussen de 25 en 30 misschien zelfs iets gezonder is. Komt dat even goed uit in december.

Van vetcellen kom je nooit af

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan