Body positivity

Body positivity is de prettige, realistische tegen­hanger van al die gelikte foto’s van superslanke, reuzeblije mensen op social media. De boodschap: wees blij met jezelf, het is helemaal niet erg om wat dikker of juist dunner te zijn. Als je maar wél gezond bent.

‘Het enige irritante is dat ik tietjes krijg’

Gert Hage is journalist en schrijver van het boek Napels, een duivels paradijs. Hij woont een deel van het jaar in Italië. ‘Eindeloos tafelen met vrienden is het leukste wat er is.’
‘Het ging mis toen ik stopte met roken, twaalf jaar geleden. Ruim tien kilo kwam ik aan. Als ik mijn best doe, val ik heus wel wat af, maar zodra ik ook maar één avond slemp, zit het zit er weer aan. Mijn dochter is klinisch neuropsycholoog, ze zei laatst bezorgd terwijl ze naar mijn onderkin keek: ‘Pap, je lijkt wel morbide obees.’ Toen mijn kleinzoon mij in de speeltuin was kwijtgeraakt, vroeg hij aan een mevrouw of ze mij had gezien: een opa met grijs haar en een heel dikke buik. Zo word ik dus omschreven. Opa Hap noemen mijn klein­kinderen mij, omdat ze vinden dat ik altijd eet.

Intussen ben ik weer begonnen met roken, maar ik weeg nog evenveel. Afvallen vind ik gedoe, bovendien zou het alleen lukken als ik mijn leven compleet op z’n kop zet. Ik ben matig gedisciplineerd en bovendien: eindeloos tafelen met vrienden is het leukste wat er is. Een weegschaal heb ik niet, de alarmbellen gaan af als mijn buik in de weg zit bij het strikken van mijn schoenveters. Dan zet ik mezelf op rantsoen en stap ik over op crackers bij het ontbijt en yoghurt voor de lunch. Een deel van de tijd woon ik in Napels, waar ik ook altijd aankom omdat ik elke avond uit eten ga. Maar daar loop ik die kilo’s er na verloop van tijd weer vanaf, want fietsen is te link en het openbaar vervoer niet al te betrouwbaar.

Na je veertigste is het verval onstuitbaar en ik ben te laat begonnen met het inperken van de aftakeling. Het is nu alle hens aan dek, met het oog op zo veel mogelijk damage ­control. Gelukkig is mijn ­bloeddruk goed, ik heb geen hoog cholesterolgehalte, ik sport twee keer per week en ik fiets veel als ik in Nederland ben. Het enige irritante is dat ik tietjes krijg.’


‘Na een maagverkleining viel ik vijftig kilo af’

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan