Durf ook eens nee te zeggen

Iemand vraagt je iets waar je geen zin in hebt of nodigt je uit voor een afspraak die je niet ziet zitten. Je wilt dolgraag nee zeggen, maar durft dat niet goed. Herkenbaar?

Nee zeggen zit over het algemeen van nature niet in de aard van de mens. We voelen ons verantwoordelijk, willen graag helpen en vinden het vervelend om anderen teleur te stellen.

Misschien zijn we bang om afgewezen te worden of een conflict te krijgen met iemand omdat we nee zeggen; daarom zeggen we eerder ja. Maar dat kan ervoor zorgen dat je jezelf voorbij loopt en gestrest raakt, kortom: vaak ja zeggen is niet gezond.

Zeg ook eens (vaker) nee: 5 tips

 • 1

  Draai er niet omheen. Zeg niet ‘Ik denk niet dat ik kan’ of ‘Ik weet het nog niet’, want dat is veel te vaag. De ander denkt dan misschien dat hij of zij het je later nog wel een keer kan vragen. Zeg dus meteen nee. Dat is duidelijk en brengt je later niet in ongemakkelijke situaties.

 • 2

  Blijf respectvol als je iets afslaat. Geef bijvoorbeeld aan dat je het leuk vindt dat er aan je is gedacht, maar dat het je niet uitkomt. En dat je hoopt dat het op een andere manier kan worden opgelost. Dat geeft beide partijen een goed gevoel.

 • 3

  Bedenk: je hebt geen reden nodig. Alleen al het feit dat je geen behoefte hebt aan een bepaalde taak of afspraak is genoeg.

 • 4

  Wees niet bang dat anderen boos of teleurgesteld zijn, omdat je iets weigert; onthoud dat mensen ook weleens nee tegen jou zeggen. Dan bent je toch ook niet meteen boos?

 • 5

  Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je wel graag doet, oftewel: een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu