Mantelzorgers in de knel

Een op de drie werkende vrouwen en een op de vijf werkende mannen geeft mantelzorg. Mannen zorgen vaak voor hun partner, vrouwen vooral voor (schoon)ouders. Het beroep op hen nam de afgelopen jaren toe. Niet zo gek dus dat bijna een op de drie mantelzorgers tegen een burn-out aanloopt.

De cijfers

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 35% van de Nederlanders mantelzorg verleent. Omgerekend zijn dat zo’n 5 miljoen mensen. Ook is een op de tien mensen actief als vrijwilliger in de zorg en ondersteuning. Mantelzorgers geven gemiddeld ruim zeven uur per week hulp, gedurende gemiddeld ruim vijf jaar. Bijna een op de tien mantelzorgers is ernstig belast door het geven van hulp.

Ongeveer een op de vijf mantelzorgers helpt langdurig en intensief: langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week. Het grootste percentage mantelzorgers zorgt voor iemand met dementie of geheugenproblemen. Daarnaast is de zorg voor mensen met een depressie of een angststoornis de afgelopen jaren toegenomen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan