De beste datingtips voor daten na je vijftigste

Onthoud dat mannen vaak heel anders handelen op het gebied van daten en liefde dan vrouwen. Relatietherapeut Carla Ketelaar kan het weten, vanuit haar eigen ervaringen zette ze een coachingsprogramma op met een slagingspercentage van 86. Dit zijn haar datingtips.

Na haar scheiding was Carla Ketelaar (57), psycholoog en relatietherapeut, twaalf jaar single. Regelmatig ging ze ‘op date’ maar in plaats van liefdesgeluk vond ze vooral frustratie. Met behulp van een psycholoog ontdekte ze dat te veel oordeelde en de liefde geen kans gaf. Uiteindelijk ontmoette ze Steven (via Lexa) met wie ze inmiddels alweer dertien jaar heel happy is. Wat ze over zichzelf had geleerd, ging ze toepassen in haar praktijk. Ze ontwikkelde binnen haar bedrijf Laatste Liefde, on- en offline coachingsprogramma’s voor vrouwen op zoek naar hun ‘eindman’.

Inmiddels is Carla in de media een veelgevraagd liefdesexpert. Duizenden vrouwen volgden reeds haar webinar Hoe vind je in vijf stappen je eindman. En honderden vrouwen volgen haar coachingsprogramma. Voor de duidelijkheid: Carla is geen liefdesmakelaar. ‘Ik heb geen bak met mannen voor je. Ik help je om het zelf te doen. Omdat je dat heel goed zelf kunt.’ Het slagingspercentage van haar cursus is 86. Haar ervaringen en praktisch stappenplan om een liefdespartner te vinden, noteerde ze in het boek Vind je eindman. Dit zijn haar beste datingtips.

Negen datingtips

 • 1

  Kijk verder dan de buitenkant We focussen ons op de buitenkant; haar, houding, leeftijd, hobby’s. Maar dat zijn persoonlijkheidskenmerken, geen karaktereigenschappen. Zoals eerlijkheid, betrouwbaarheid, integer, emotioneel volwassen. Die lees je niet af aan een foto. Daar is toch eerst een ontmoeting voor nodig.

 • 2

  Pas op voor de blinde vlek Je eigen waarneming is subjectief. Je denkt dat je precies weet wat je aantrekkelijk vindt. Bijvoorbeeld: je valt altijd op donkerharige mannen. Of je hebt bepaalde overtuigingen die je als waarheid ziet. Zoals: alle leuke mannen zijn bezet. Je zoekt de oorzaak dat je niet de ideale man vindt buiten jezelf. Maar vrijwel altijd is er ook een innerlijke oorzaak. Dat is vaak een blinde vlek. En die houdt je voor de gek.

 • 3

  Vermijd de man op de bagagedrager Jij bepaalt wie je aantrekt. Als jij weinig zelfwaardering hebt, komt er hoogstwaarschijnlijk een man op je af die ook weinig zelfwaardering heeft en die van jou verwacht dat je hem de aandacht, zorg en liefde geeft die hij zichzelf niet geeft. Bovendien kan hij jou weinig geven, omdat hij zelf tekortschiet. In deze tijd waarin vrouwen hun vrouwtje staan en willen bewijzen hoe zelfstandig ze zijn en hoe goed ze hun eigen leven kunnen regelen, trekken ze ook vaak mannen aan die het wel makkelijk vinden dat alles voor hen wordt geregeld. Carla Ketelaar: ‘De man op de bagagedrager noem ik dat.’

 • 4

  Ruim je verleden op Vaak straal je iets anders uit dan je denkt. Dat gebeurt onbewust. Je zegt dat je een relatie wilt, maar ben je er wel klaar voor? Misschien voel je je onzeker, ben je nog boos op je ex. Heb je last van bindingsangst. Of verlatingsangst. Dat is daten met de handrem erop. Vaak spelen onverwerkte patronen uit het verleden een rol. Verdriet of niet-werkend gedrag uit het verleden moeten eerst worden opgelost.

 • 5

  Laat je nIet misleiden door een foto Mannen grossieren helaas vaak in slechte foto’s. Veel selfies, zonnebrillen, vissen, fietsen, afgeknipte ex-partners of dochters. Kritisch zijn is goed, maar wees kritisch op de juiste dingen. Hij heeft wonderlijke oren, hij heeft drie kinderen of hij woont best ver weg. Dat zijn verkeerde afwijzingen. Je weet het pas als je hem een paar keer hebt ontmoet. Soms wordt iemand fysiek aantrekkelijker naarmate je meer gevoelens voor hem krijgt.

 • 6

  Schrijf een goede profieltekst Spontane, gezellige, actieve vrouw zoekt een leuke man … Dat soort nietszeggende teksten levert niks leuks op. Schrijf uitnodigend. Beeldend. Wees voorzichtig met het noemen van veel activiteiten en ‘verre reizen maken’. Dan denkt een man misschien: jeetje, wat een onrust, is daar wel een plekje voor mij, wat kan ik nog bijdragen?

 • 7

  Niet te bloot, geen wijntjes Wees kritisch over je eigen foto’s. Geen vakantiekiekjes, niet te bloot en geen wijntjes. Kies recente foto’s waar je stralend op staat. Laat een vrouw zien die open en positief is, weet wat ze waard is en die ook aantrekkelijk is voor mannen die een serieuze relatie willen.

 • 8

  Verliefd zijn zegt niet alles Leuk om weer verliefd te worden. Maar het kan ook een valkuil zijn. Verliefdheid is een staat van zijn die je gezond verstand tijdelijk uitschakelt en je gevoel uitvergroot. Dat is iets heel anders dan liefde. Liefde is een gevoel, verliefdheid een emotie. Liefde komt niet automatisch voort uit verliefdheid. Verliefdheid gaat over jezelf en liefde over de ander.

 • 9

  Wacht met seks Te snel seks hebben is geen pre voor het opbouwen van een relatie, omdat er nog weinig anders is om op terug te vallen. Ook is seks geen graadmeter voor de kwaliteit van de relatie. Seksuele chemie zegt weinig over diepere gevoelens voor elkaar. Het is energie uit de onderbuik die nog niet per se aan het hart is gekoppeld.

Daten in tijden van corona

Corona heeft voor veel verandering gezorgd op de datingmarkt. Live daten is voor velen niet aan de orde. Jammer, geen drie zoenen op de wang, geen voorzichtige aanrakingen met de knie. Niet erg, je kunt heus nog wel ‘op date’. Begin maar eens met een normaal telefoongesprek. Als de ander leuk klinkt en lijkt, kun je videobellen. Bevalt het niet, dan kun je met goed fatsoen na een kwartier ophangen. Klikt het, dan kun je net zo lang kletsen als je wilt. Ben je erna nog steeds enthousiast, dan kun je een wandeling plannen. Zo heb je rustig de tijd om elkaar beter te leren kennen. En ontstaat er vanzelf wel of geen verbinding. Tijd is kwaliteit in dit geval.

Niet zoenen

Natuurlijk houdt niet iedereen zich tijdens het daten aan die anderhalve meter afstand. Veel mensen spreken nog steeds even snel met iemand af als voor corona. Volgens een onderzoek van 50plusmatch onder 1070 respondenten, ligt dat percentage op 60. Meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden zegt een date te hebben gehad sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart vorig jaar. Zoenen tijdens een eerste date zit er omwille van corona wel minder vaak in: 453 mensen die normaal gezien wel zouden zoenen op een eerste date, zeggen dat nu niet meer te doen. De helft van de ondervraagden zegt nooit te zoenen op een eerste date.

Even geen seksbuddy?

Met seks is men nog voorzichtiger. Onder volwassen singles die voor corona seks hadden, heeft een derde van de mannen en de helft van de vrouwen sinds corona dat meer. Eén op de vijf singles heeft tijdens de coronacrisis wél seks gehad. Vergeleken met de periode voor de coronacrisis was de laatste sekspartner voor deze singles minder vaak een onenightstand en vaker een losse partner met wie ze vaker seks hebben (een seksbuddy). (bron: rutgers.nl)

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

Rein Slikker
05-02-2021 om 20:40

Ja goede verhalen

Praat mee