Daten na je vijftigste, hoe doe je dat? Vijf portretten

Vrouw, vijftigplusser en single. Daar kun je heel goed oud mee worden. Maar samen lijkt het leven je wellicht gezelliger. Dat betekent daten. Hoe moest dat ook alweer? Vijf portretten van zelfstandige vrouwen op mannenjacht.

Daten na je vijftigste

Gerda van Gelderen (59) directiechauffeur uit Putten

Na een pauze van twintig jaar begeeft Gerda van Gelderen (59) uit Putten, directiechauffeur, zich opnieuw in het datingcircuit. ‘Zo’n datingsite is net een snoepjespot.’

‘Volgens mij maakt het niet uit op welke datingsite je staat, het belangrijkste is dat je een duidelijk profiel aanmaakt met recente foto’s. Wat je uitstraalt, krijg je terug. Belangrijk is ook dat de stoel naast je vrij moet zijn. Dat je verleden een plaats heeft gekregen, anders wordt het lastig voor een nieuwe liefde.

‘Die man was zo onderhoudend dat hij vanzelf aantrekkelijk werd’

Datingsites

Twintig jaar geleden begaf ik me na mijn scheiding voor het eerst op het datingpad. Dat ging toen heel anders dan nu. Via een telefoonnummer van Mijn Geheim kon je bellen met mannen. Op mijn 44ste had ik nog geen serieuze kandidaat ontmoet. Ik wendde me tot relatiebureau Stichting Date, betaalde € 480 en was voor een jaar ingeschreven. Ik ontmoette in april 2005 een leuke man, met wie ik een relatie kreeg en zelfs ging samenwonen. Maar hij was vaak op zakenreis en ik werd ‘de vrouw van’. Ik ben bij hem weggegaan.

Daarna moest ik even op adem komen, ik was inmiddels 54. Pas in 2017 durfde ik het opnieuw aan. Ik heb op Lexa, Tinder en 50plusmatch gestaan, nooit langer dan vier weken. Zo’n datingsite is net een snoepjespot. Ik kies er een paar leukerds uit en meld mezelf dan uit zelfbescherming af. Mannen zijn vaak niet oprecht: vaak klopt hun leeftijd niet, ze verzinnen hobby’s en gebruiken oude profiel­foto’s. Ik ben heel voorzichtig geworden, spreek nooit bij iemand thuis af en bel eerst met mijn date om te controleren of hij is wie hij zegt te zijn.

‘Soms verzinnen mannen hobby’s en vaak klopt hun leeftijd niet’

Op Tinder zitten veel mannen uit Nigeria die zich als Amerikanen voordoen, zogenaamd voor tijdelijk werk in Nederland. Uiterlijk kan heel misleidend zijn. Ik kreeg een affaire met een man die zo onderhoudend was dat hij vanzelf aantrekkelijk werd.

Uitbreiden van je sociale netwerk

Momenteel sta ik op geen enkele site. Om toch onder de mensen te blijven, heb ik me aangemeld bij single events en heb ik me ingeschreven bij ontmoetingssites als Nieuwe Mensen Leren Kennen (NMLK). Zo breid ik toch mijn sociale netwerk uit. Ik houd goede hoop dat ik een zachtaardige, sociale en betrokken man vind die niet boven of onder me staat, maar naast me.’

Daten na je vijftigste
Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan