Zelfverkozen sterven

Het aantal verzoeken tot euthanasie in Nederland stijgt jaarlijks. Wanneer is een lijden zo ondraaglijk en uitzichtloos dat iemand niet meer wil leven? En hoe kan het dat euthanasie nog steeds strafbaar is, maar geen juridische consequenties hoeft te hebben? We zetten alle feiten op een rij.

De zoon van Linda Pirson koos vier jaar geleden voor euthanasie. Marciano was 28 jaar oud toen hij stierf. Zijn eigen huisarts wilde het niet doen. ‘Hij kende Marciano en zijn tweelingbroer Ricardo al vanaf hun geboorte’, vertelt Linda. ‘Ik vermoed dat hij het niet aankon, hij moest bijna huilen toen Marciano het hem vroeg. We begrepen het wel, maar het was een klap voor Marciano. Hij was zo teleurgesteld en verdrietig. Hij wist dat het traject nu nog veel langer ging duren.’

Marciano en zijn tweelingbroer werden veel te vroeg geboren. Marciano bleek een hersenbeschadiging te hebben, waardoor hij lichamelijk ernstig gehandicapt was. Hij was voor alles afhankelijk van anderen, van wc-bezoek tot tandenpoetsen tot iets te eten pakken. ‘Maar met zijn geest was helemaal niks mis’, aldus Linda. ‘Marciano was een bijzonder intelligente jongen. Juist daarom was hij zo bang voor de toekomst. Want als zijn vader en ik er niet meer zouden zijn, zou hij wegkwijnen in een verpleegtehuis. Hij wilde zijn broer, van wie hij zielsveel hield, niet opzadelen met die zorg.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan