Kun je zelf de kans op kanker verminderen?
Kanker is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in ons land: in 2019 stierven ruim 45.000 mensen aan deze ziekte, dat is 30% van alle overledenen in dat jaar. Het is dan ook niet voor niets dat menigeen zoekt naar manieren om het risico erop te verminderen. In het boek Kankervrij deelt onderzoeker William Cortvriendt zijn inzichten over kanker. Volgens hem zijn de boosdoeners onder meer suiker, bewerkt voedsel en stress.
“Natuurlijk is het krijgen van kanker ook vaak domme pech, maar je kunt het risico erop wel zo klein mogelijk maken door je levensstijl gunstig te veranderen. En, net zo belangrijk: als je kanker hebt, kun je de kans op een succesvolle behandeling met dezelfde aanpassingen vergroten. Eigenlijk mag niemand de spreekkamer van de oncoloog uit zonder een levensstijladvies dat op jou is toegesneden”, vindt Cortvriendt. Maar hoe doen we dat dan? Volgens de onderzoeker door je dieet aan te passen, je stressniveau te verlagen, langer te slapen, vitamine D te slikken (volgens sommige deskundigen ook goed tegen corona, maar dit is niet bewezen) en een half uur per dag matig intensief te bewegen. “Voor zover we nu weten, is het effect van aanpassingen in je levensstijl relevant en in sommige gevallen heel groot. Zo kunnen voldoende hoge bloedspiegels van vitamine D het risico op borstkanker met meer dan een factor 3 verlagen.”, stelt Cortvriendt.
Alarmerende toename kanker
Het aantal nieuwe gevallen van kanker is de laatste dertig jaar verdubbeld. Ondanks dat minder mensen roken en het aantal gevallen van longkanker daalde. Voor iemand die in 1930 is geboren, was het risico om in zijn leven kanker te krijgen ongeveer 37 procent. Voor iemand die in 1960 is geboren, is dat al 50 procent. Doorgerekend is de kans dat iemand in een gezin van vier ooit kanker krijgt, bijna 94 procent! “Een veelgehoorde verklaring voor deze stijging is dat we ouder worden en op latere leeftijd meer chronische ziekten krijgen. Dat klopt inderdaad, maar het verklaart niet alles. In die drie decennia is de kans op kanker voor zestigplussers toegenomen met 35% en dat zijn uiterst alarmerende cijfers!”, zegt hij. En volgens de onderzoeker kan dit alleen verklaard worden door recente veranderingen in onze omgeving en leefstijl.
Ziekmakers
Het is al langer bekend dat als je dieren suiker en industrieel bewerkte voeding te eten geeft, ze sneller kanker krijgen. Uit onderzoek bij mensen is ook gebleken dat hoe hoger onze bloedsuikerspiegel is, des te vaker we kanker krijgen. “De allesoverheersende opvatting is dat kanker wordt veroorzaakt door beschadigingen van onze genen in de celkern. Die kunnen ontstaan door pure pech, maar ook door schadelijke invloeden van onder meer straling of chemische stoffen.”, aldus Cortvriendt. Maar volgens hem verklaart deze ‘klassieke benaderin’ dus niet alles: “Andere boosdoeners zijn suikerconsumptie en industrieel bewerkte voeding, te weinig lichaamsbeweging en te veel stress. Dat zijn de nieuwe inzichten over kanker en die hebben dus allemaal te maken met onze leefstijl.” (Bron: AD)
Kankervrij, over ons gevecht tegen kanker en wat je zelf kunt doen. Met recepten van Pascale Naessens voor een ketogeen dieet.