Voor mij geen geraniums

We hebben tegenwoordig nog ruim twintig jaar te vullen nadat we zijn gestopt met werken. Dus moet je jezelf opnieuw uitvinden, want wie ben je als je niet meer je werk bent? Hoe geef je zin aan dit ‘derde leven’? ‘We zien dat mensen in deze fase het meest tevreden zijn als ze zichzelf blijven uitdagen.’

Als we ervan uitgaan dat we drie levens hebben, een eerste leven van leren, school en opleiding en een tweede waarin je jezelf ontplooit op basis van wat je in al die jaren ervoor hebt geleerd, dan is de pensioen­fase je derde leven. Een periode die tegenwoordig wel twintig of dertig jaar kan duren, met volop ruimte voor nieuwe uitdagingen. Maar het kan ook lastig zijn om jezelf opnieuw uit te vinden. Hoe voorkom je dat je in een gat valt nadat je gestopt bent met werken? En wat voor zinvols ga je doen met die vrije tijd?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan