Zelfgemaakt

Een mens wordt tegenwoordig met de ene mindfulnesscursus na de andere om de oren geslagen. Maar voor Antoinette Hertsenberg werkt iets anders om in het nu te geraken: iets maken. Bezig zijn met je handen, heerlijk úit je hoofd.

Of je nu gaat breien, een oude auto restaureert, een moestuin aanlegt, meubels gaat mozaïeken

antoinette

Met alle prikkels om ons heen en een mobiele telefoon de hele dag onder handbereik is het moeilijk om gefocust te blijven. De hele dag pingt dat ding, en vragen mailtjes, laatste nieuwsberichten (breaking!) of appjes mijn aandacht. We zijn amper meer in staat om in het moment te leven, er is altijd een afspraak in de toekomst die nu al aandacht vergt. Of erger nog: verschillende dingen die om je aandacht vechten en waar je nu al in je hoofd mee bezig moet zijn. Geen wonder dat de laatste jaren de cursussen mindfulness als paddenstoelen uit de grond schieten.

En dus gaan we op cursus om te leren hoe we maar één ding tegelijk moeten doen, met volle concentratie, rustig ademend, je aandacht vestigend op het nu. Kan zeker nuttig zijn, zo’n workshop, maar zelf doe ik het anders. Wat in één klap ervoor zorgt dat ik gefocust in het moment sta, is iets maken. Gewoon, met mijn handen. En ja, daar heb ik meestal ook mijn hoofd bij nodig. Iedereen kan dit. Of je nu gaat breien, een oude auto restaureert, een moestuin aanlegt, verhalen schrijft, een mandala inkleurt, meubels gaat mozaïeken: dat maakt niet zoveel uit. Zelf ben ik gaan schilderen. Geloof me: zo gauw ik mijn tubes en kwasten tevoorschijn haal en voortdurend moet kijken en nadenken over wat ik zie en hoe ik te werk moet gaan, kan ik niet anders dan in het moment zijn, vergeet ik mijn telefoon en ben ik helemaal uit mijn hoofd. 

We recreëren wat af door op de bank te liggen en films te kijken, boeken te lezen of Netflix aan te zetten – allemaal fijn op zijn tijd – maar soms kom je in je hoofd veel meer tot rust door juist niet passief iets tot je te nemen maar door iets te gaan doen. Omdat creatie en recreatie niet los van elkaar staan, maar juist alles met elkaar te maken hebben. Dat vertellen ook de mensen die journalist Suus Ruis sprak en die allemaal zielsgelukkig worden van iets zelf maken. Do try this at home!

Lees ook deze bijlage

Vorig jaar werd Antoinette in Koffietijd geïnterviewd over haar hobby schilderen.

Lees meer over: Gezonde geest en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (5)

Marty Jager
15-07-2022 om 11:09

Dit zijn altijd verschrikkelijke dingen voor mij, ik zou dat ook allemaal willen maar ik heb reuma, artrose aan mijn handen en kan al die dingen niet. Ik mag blij zijn dat ik nog kan typen op de computer, schrijven kan maar 10 minuten. Breien, haken, iets in de tuin doen, nee kan ik wel vergeten. Ik heb nog meer problemen waardoor ik weinig kan doen maar ik vind het wel genoeg zo.

Praat mee