Vliegende gasten in je tuin

Tuinexpert en vogelaar Thea Seinen maakte van haar stadstuin een vogelparadijs. Met nestkasten, schuilgelegenheid, een bessenbosje en genoeg voer en water. Er is altijd wat te beleven, van het uitvliegen van de jonge mezen tot de merel die hoog in een boom zit te zingen.

Voor mij begint het voorjaar als de zanglijster en de merel me wakker zingen. Ik kijk met enorm plezier naar het geflirt tussen de mannetjes en vrouwtjes en het af en aan vliegen met allerlei nestmateriaal voor de bouw en de bekleding van de nesten. En dan komt de dag waarop de jonge mezen voor het eerst de nestkast verlaten en nog wat onbeholpen door de tuin fladderen; je kan me niet gelukkiger krijgen.

Vogels zijn trouwens ook nuttig in je tuin, want ze vangen massa’s schadelijke insecten en slakken. Eind februari, begin maart hebben ze het druk met het vinden van een partner, het bouwen van een nest en het voeren van de jongen. In mijn voor- en achtertuin nemen vogelparen hun intrek in de nestkasten of ze bouwen een nest in de bomen en struiken.

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan