Wandelrondje om Utrecht, Leiden, Groningen en Kampen

Prima om doorheen te slenteren, de binnensteden van Utrecht, Leiden, Groningen en Kampen. Maar het wordt pas echt interessant als je gaat wandelen aan de buitenkant van de binnenkant.

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Sarah-Mie Luyckx schrijft onder meer voor RADAR+ over wandelen en is enthousiast over het Rondje Haarzuilens (6,6 kilometer)

‘Je zou het niet verwachten, zo direct onder de rook van Utrecht: een eeuwenoud landgoed, compleet met kasteel, plus een dot van een bijbehorend dorpje. En ook wat betreft natuurschoon is dit rondje dik in orde. Dat trapt af met een onverhard pad langs een ouderwetse hoogstamboomgaard en hoge heggen waarachter, zover het oog reikt, weilanden schuilgaan.

Een bijzondere brug kondigt vervolgens aan dat Kasteel De Haar nadert. De overspanning lijkt opgetrokken uit boomstammen en takken, maar is gemaakt van beton, en een honderd jaar oud monument. Ook De Haar – met zijn ophaalbrug, torentjes en luiken – dateert van begin vorige eeuw. Je zou het daarom een hoog kitschgehalte kunnen toedichten, maar geheid dat piepjonge wandelaars wel onder de indruk zullen zijn van dit Eftelingachtige slot, dat verrees op de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Bovendien zijn het bijbehorende park en de tuinen beslist een bezoek waard.

‘Kasteel De Haar is een Eftelingachtig slot met een ophaalbrug, torentjes en luiken’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan