Kater van alcoholvrije wijn

Een alcoholvrij biertje drinken is inmiddels al aardig ingeburgerd. Maar met wijn wil het nog niet zo lukken. Hoe komt dat?

Alcohol is lekker

Waarom smaakt alcoholvrije wijn ook met de modernste technieken vrijwel altijd minder dan wijn met alcohol? Omdat alcohol een smaakdrager is, te vergelijken met vet in eten. Alcohol geeft ‘body’ aan een wijn en een voller, vloeiend mondgevoel. Alcohol is van nature zoetig en compenseert daardoor de zuren in wijn. Alcohol vermindert het stroeve gevoel dat vooral rode wijn in je mond kan achterlaten (door de looistoffen die van nature in druivenschillen zitten). Alcohol zorgt voor een ‘bittertje’ in wijn waardoor de smaak meer complexiteit krijgt. Maar vooral brengt alcohol alle aroma’s in balans. Het verzacht te heftige smaken en haalt zachte aroma’s juist op.

Toch een kater

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan