Zachte zeep voor je handen

Constant handen insmeren met handgel met alcohol of wassen met zeep uit een handpompje, we weten niet beter meer. Maar het maakt nogal wat uit waarmee je je handen wast. Onze ‘poetsvrouw’ Diet had genoeg van haar schrale knuisten en ging op zeeponderzoek.

Vrije tijd. Wat is dat? Tijd om te doen waar je zin in hebt? Tijd die je niet werkt? Sommige mensen zwemmen in hun tijd, anderen komen altijd tekort. Wat is trouwens vrije tijd als al je tijd vrij is? Dan komt het opeens op structuur en discipline aan. Daar weet iedereen inmiddels alles van, schat ik, nu we allemaal ijverig handenwassend in onze huizen zitten. Constant handen insmeren met handgel met alcohol of wassen met zeep uit een handpompje, we weten niet beter meer. Droge, schrale, trekkerige handen heeft iedereen inmiddels ook. Want tientallen keren of meer per dag je handen wassen: daar houdt je huid niet van. Erna insmeren met voedende crème helpt jammer genoeg maar een klein beetje en korte tijd.

Hoewel het nogal wat uitmaakt waarmee je je handen wast, heb ik ondertussen ontdekt. De wanhoop nabij toen de vellen zowat van mijn handen vielen, las ik een online artikel over handgemaakte, natuurlijke zeep. Ik bestel er meteen een paar bij het Utrechtse Werfzeep, dat al zijn zepen ambachtelijk met de hand maakt. Wat een verademing! De huid van mijn handen blijft meteen vetter en voelt niet langer aan alsof ik de hele dag aan het afwassen ben geweest.

Waarom droogt de ene zeep je handen zo uit en de andere niet? Dat blijkt aan de gebruikte grondstoffen, de maakmethode en de toegevoegde bestanddelen te liggen. Zeep is, simpel gezegd, vet met een loogoplossing. Welk vet, dat doet ertoe. Als je zeep maakt, ontstaat normaal gesproken het verzorgende glycerine, alleen ontbreekt die stof door het maakprocedé bij op grote schaal gemaakte ‘fabriekszepen’ meestal. In de natuurlijke zeep die ik testte, zit biologische olie die zelfs goedgekeurd is voor voedsel. Heerlijk voor je handen, kan ik je vertellen.

In fabriekszepen zitten meestal allerlei chemische toevoegingen, zoals stoffen om ze langer goed te houden. Ook worden fabriekszepen gekookt, waarbij de eventueel nog overgebleven heilzame stoffen verloren gaan. Natuurlijke zeep daarentegen, wordt ‘koud’, rond 45 graden, gemaakt en moet erna nog een maand rijpen, net als kaas. Vreemd. Maar wat maakt het uit, als het maar helpt. Voordeel van die met de hand gemaakte zeep is ook dat je er van alles aan toe kunt voegen. Zoals verzorgende plantenextracten als calendula of ceder of cacaoboter of olijfolie.

Tot slot de geur. Fabriekszeep heeft vrijwel altijd een sterke geur waar je van kunt houden of niet, maar de gebruikte parfumstoffen drogen je huid wel extra uit. Door de etherische oliën en plantenextracten die zijn gebruikt, geurt mijn handgemaakte, natuurlijke zeep geven heel licht.

Handigheidjes

 • Kijk op de ingrediëntenlijst!
  Mijd, als je een gevoelige huid hebt, ‘harde’ schoonmakende sulfaten, zoals Sodium Lauryl Sulfate; Sodium Dodecyl Sulfate; Sodium Lauryl Ether Sulfate en Ammonium Lauryl Sulfate. Alcohol kan je huid irriteren: benzylalcohol, ethylalcohol, methanol en isopropyl zijn de meest voorkomende soorten in zeep.

 • Zoek je zeep die mild genoeg is om dagelijks meerdere keren je handen mee te wassen?
  De natuurlijke calendulazeep die ik kreeg toegestuurd, helpt als geen ander tegen droge handen als gevolg van al dat handen wassen en ontsmetten.

 • Heb je last van eczeem?
  Probeer dan sowieso natuurlijk gemaakte zeep in plaats van fabriekszeep of douchegel. Sommige mensen zijn daarna zelfs van hun huidprobleem af.

 • Er is zelfs een stuk zeep om je haar mee te wassen.
  Kruidenshampoo heet het, maar het ziet eruit als zeep. Geen plastic verpakking, geen parabenen, siliconen of andere rotzooi, maar olijfolie, brandnetel, cederolie en gember. Ik lees dat ik mijn haar moet naspoelen met verdunde appelciderazijn. Wat? Sorry, maar dat ga ik echt niet doen. Met frisse tegenzin was ik mijn haar. Zonder azijn. Dat gaat prima. Het glanst en ruikt lekker. Haarzeep, check.

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis