Thuistest baarmoederhalskanker

Ook zo’n hekel aan het laten maken van een uitstrijkje? Tegenwoordig kun je je voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker zelf thuis testen, als je dat liever hebt. Maar buiten het bevolkingsonderzoek om is die mogelijkheid er in principe niet. Jezelf thuis testen met een commerciële test is zo gepiept. Aanrader of niet?

Handig toch? Zeker als je tot de 25% van de vrouwen behoort die het oproepje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker negeert. Dan zit je in de risicogroep, want 50% van de baarmoederhalskankers wordt in deze groep gevonden. Afwijkende cellen veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV) worden dan immers niet opgespoord en voortijdig behandeld.

Waar koop je zo’n test?

Via webshops als topmedicalcare.nl en thuistesten.com. Een test kost gemiddeld € 90 en discretie wordt gegarandeerd ‒ al moet je natuurlijk wel een account aanmaken (en dus je naam en contactgegevens verstrekken).

Wij probeerden de HPV-test van thuistesten.com. En, is het goed te doen?

Zeker. De test werd in een discrete verpakking thuis gestuurd, inclusief retourbox met antwoordnummer; hoe makkelijk wil je het hebben? Het testen zelf was ook een eitje: het borsteltje inbrengen en even ronddraaien langs de vaginawand, dat is alles. Dopje erop, in het samplezakje stoppen en opsturen maar. Hoe staat de deskundige tegenover deze test? Redelijk positief. ‘Sinds 2016 gebruiken we voor het Bevolkingsonderzoek ook dergelijke HPV-tests, zegt Peter Snijders, hoogleraar moleculaire pathologie aan het VUmc. Bij het uitstrijkje worden de afgenomen cellen in het lab onder een microscoop bekeken en beoordeeld op celafwijkingen. Op één uitstrijkje kunnen wel 200.000 cellen zitten, dus er wordt weleens een afwijking gemist. De HPV-test is een objectieve, moleculaire test die registreert of er HPV-dna in de cellen aanwezig is of niet. Huisartsen nemen de test af, maar vrouwen die dit niet willen, kunnen een doe-het-zelf-kit aanvragen.

Maar? Peter Snijders: ‘Ik vraag me wel af: voor welk doel wordt zo’n commerciële test aangeboden? Als je een thuistest doet omdat je niet meer de leeftijd hebt om voor het rijksvaccinatieprogramma in aanmerking te komen, maar je je tóch wilt laten vaccineren, moet je wel weten op welk virustype van HPV wordt getest. Bijvoorbeeld type 16 of 18.’ Helaas: dat vermelden de aanbieders niet.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu