Voeding bij reuma en artrose

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, lijkt het dat voeding van invloed is op de ziekte-activiteit bij reuma en artrose. Door (meer) plantaardig te eten, kun je mogelijk je medicatie verminderen.

Avocado en tomaatjes op de boterham

Richtlijnen om gezond te eten

Wil je het uitproberen of het bij jou helpt? Eet dan een tijdje geen dierlijk voedsel meer, dus geen vlees, vis, ei of koemelk. Gaat je dat nog te ver, dan kun je proberen om meer groenten, meer fruit, minder junkfood, minder suiker en minder dierlijke producten te eten. Zorg wel dat je evenwichtig blijft eten, de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum biedt daarbij houvast. Wil je veganistisch eten, let dan goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in dierlijke producten en die je dan dus ergens anders vandaan moet halen.

Wetenschappelijk onderzoek Plants for joints

Reade, het centrum voor reumatologie en revalidatiegeneeskunde in Amsterdam doet wetenschappelijk onderzoek waarbij mensen met reuma, artrose of metabool-syndroom, gaan werken aan een plantaardig voedingspatroon, beweging, stress en ontspanning. Het doel is om te kijken welk effect die factoren hebben op de ziekte. Wil je meehelpen aan het onderzoek? Dan kun je je opgeven voor het onderzoek Plants for joints op de website van Raede.

Vasten als therapie

Als voeding invloed heeft op reumatische klachten, dan kan vasten mogelijk ook helpen. In Duitsland wordt dit als therapie ingezet.

Overleg altijd eerst met je arts als je je medicatie wilt verminderen.

Lees ook deze bijlage

4 weken vegan

Het is hip: vegan leven. Niks eten dat van een dier afkomstig is, geen vlees, vis, zuivel of een ei. Voedingsonderzoeksjournalist Loethe Olthuis at een maand puur plantaardig.

Verder lezen

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan