Vijf keer gezond en hip eten, maar is dat ook echt gezond?

Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis weet alles van gezond eten, diëten en voedingsproducten. Dit keer gaat het over hip eten waarvan wordt gezegd dat het gezond is. Dus moeten we allemaal aan het zeewier?

Je hebt niks aan de vitamine B12 in zeewier

Zeewier bevat eiwitten, ijzer, jodium, vitamine B1 en C, vezels én gezonde vetzuren, dezelfde die in vis zitten. Een gezonde groente dus. Daarnaast zou zeewier veroudering, te hoog cholesterol, kanker en overgewicht tegengaan, maar daarvoor is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Sterker: als je veel zeewier eet, kun je ongezond veel jodium binnenkrijgen.

Zeewier zou voor vegetariërs en vegans ook een goede bron zijn van vitamine B12, dat verder alleen in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en zuivel zit. Wat vetzuren betreft kan zeewier een alternatief zijn voor mensen die geen vis eten. Met 100 gram zeewiersalade krijg je evenveel visvetzuren binnen als met een haring, zegt de Consumentenbond. Helaas kan ons lichaam de vitamine B12 uit zeewier niet opnemen. Vegans moeten dus een B12-supplement bijslikken.


Verwacht geen wonderen van kurkuma

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan