Welkom in de paramedische wereld

Pijntje hier, steekje daar. Wanneer ga je naar de fysiotherapeut, is misschien mensendieck jouw redding of heb je een triggerpointtherapie nodig? En is er wetenschappelijk bewijs dat zulke behandelingen werken?

Je maakt rustig een ommetje met de hond en voelt ineens pijn in je knie. Na de wandeling ebt het pijntje weg, maar een paar dagen later is het er weer. Nu verdwijnt het niet, maar voel je het ook als je ontspannen op de bank zit. Wat doe je dan? Bel je de fysiotherapeut? Maak je een afspraak voor een shockwavebehandeling? Of ga je naar de osteopaat? De keuze uit professionals die zeggen dat zij dé oplossing hebben voor je probleem is reuze, dus: waar begin je? En bij wie moet je zijn?

‘Als je niet weet wat je moet doen, dan is de huisarts je eerste aanspreekpunt’, stelt Bert Vrijders, fysiotherapeut met meer dan veertig jaar praktijkervaring en internationaal trainer in verschillende technieken, zoals shockwave en elektrotherapie. ‘De huisarts kan een diagnose stellen en medicatie geven, bijvoorbeeld: het lijkt erop dat de knie is overbelast, ik geef je diclofenac tegen de ergste pijn. Daarnaast kan hij of zij je verwijzen naar de paramedische ondersteuning die je nodig hebt voor jouw specifieke aandoening of klacht.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan