Zo word je geheugen­kampioen

Boodschappen, de namen van nieuwe collega’s, al die wachtwoorden. Voor de meesten blijkt het lastig om veel dingen feilloos te onthouden. Frustrerend! Toch zijn we allemaal in staat om in korte tijd een supergeheugen te ontwikkelen.

Hersenwetenschapper en geheugenkampioen Boris Konrad ­legt uit dat we allemaal beschikken over een super­geheugen. We moeten alleen leren hoe we er optimaal gebruik van maken. Er bestaat een simpele methode waarmee je nooit meer boodschappen­briefjes hoeft te maken en uiteindelijk geheugenkampioen kunt worden en je eigen ‘geheugenpaleis’ creëert. Lijstjes met woorden zijn voor ons moeilijk te onthouden omdat ze geen houvast bieden. Maar ons brein is wél bijzonder goed in het onthouden van routes. Een route door de stad, door je huis, of binnen een kamer. Als we onze ogen dichtdoen, kost het ons weinig moeite om in gedachten door ons eigen huis te dwalen. We zien alle ruimtes inclusief alle opvallende details. Precies hiervan maakt het geheugenpaleis ook gebruik. Een tweeduizend jaar oude methode die onder meer door officieren werd gebruikt om de namen van al hun soldaten te onthouden; soms meer dan 15.000! Vooral voor het ‘stampen van lijstjes’ is dit een bijzonder effectieve methode.

Bekijk de uitzending van Dokters van morgen van 9 oktober 2018 waarin Antoinette kennis maakt met het Geheugenpaleis. https://tvblik.nl/dokters-van-morgen/geheugen

Dankzij emotie is alles beter te onthouden

Een dag die verloopt zoals alle andere dagen zullen we snel ­vergeten. Maar momenten waarop we bang, verbaasd of ­gelukkig waren, kunnen we ons soms ons hele leven tot in elk detail ­herinneren. Van dit principe maken ook geheugenkampioenen gebruik; hoe meer emotie een beeld oproept, hoe makkelijker we het onthouden. Het woord ‘courgette’ is snel weer vergeten. Maar het beeld van een ­dansende reuzecourgette die op je voordeur staat te kloppen zal ons lang bijblijven.

Stappenplan voor je eigen geheugenpaleis

 • 1

  Bouw in gedachten je geheugenpaleis
  • Neem een ruimte die je heel goed kent; bijvoorbeeld je eigen huis.
  • Bedenk een vaste route door dit huis. Van de voordeur, naar de gang, naar de woonkamer, keuken, enzovoort.
  • Neem in elke ruimte een aantal vaste plekken. Bijvoorbeeld de kapstok in de gang, de bank in de kamer en de waterkoker in de keuken. Dit worden de loci genoemd. De plekken waar je bijvoorbeeld de producten van je ­boodschappenlijstje ‘neer kan leggen’.

 • 2

  Neem het lijstje dat je wilt onthouden
  • Denk in beelden. Een boodschappenlijstje bevat fysieke producten, dus is een makkelijk begin om mee te oefenen. Voor getallen, speel­kaarten of gezichten is wat extra oefening en creativiteit nodig.
  • Plaats elk beeld op een door jouw bedachte locatie.
  • Breng de beelden tot leven en voeg emotie aan de beelden toe. Hoe grappiger, ­grotesker of enger, des te gemakkelijker je ze zult ­onthouden. Maak er een klein verhaaltje van.

 • 3

  Herhaal
  Loop in gedachten nog eens door je geheugenpaleis. Je ziet alle beelden op de juiste plek voorbij komen inclusief het verhaaltje dat je erbij hebt bedacht. Doe dit een paar keer en je zult dit lijstje niet snel meer vergeten.Een voorbeeld: neem een willekeurig lijstje van tien boodschappen: eieren, tarwebloem, citroenen, waspoeder, broccoli, pijnboompitten, braadworst, wc-papier, shampoo, en yoghurt. Met het geheugenpaleis zou dat kunnen worden: ik sta voor de deur van mijn huis, daar wordt mijn weg geblokkeerd door een enorme kip die aan de lopende band eieren legt. Ik duw haar aan de kant maar bij het opendoen van de deur stroomt een lawine aan tarwebloem over me heen. Happend naar adem veeg ik het meel uit mijn ogen en zie in de gang een mand citroenen. Ik neem een hap en proef de zure smaak… Enzovoort.

Zo onthoud je lange reeksen getallen

 • TIP

  Als je het eenmaal onder de knie hebt, blijkt het beeldende boodschappenlijstje relatief makkelijk. Het onthouden van getallen in een telefoonnummer is iets ingewikkelder, maar na enige oefening ook goed te doen. De truc hierbij is dat we van abstracte getallen, concrete beelden gaan maken. Nul lijkt op een bal, de 6 zou je kunnen zien als een dikke buik en de 8 is een sneeuwpop … Zo is ook een ‘verhaaltje’ te bedenken voor een telefoonnummer dat begin met 0688.

Kun je dankzij deze technieken leren nooit meer iets te vergeten?

Nee, zeker niet, zegt Boris Konrad. ‘Ook ik ­vergeet nog weleens waar mijn sleutels liggen. Zeker als ik ze achteloos heb weggelegd. Je hersenen hebben dan niet de kans gekregen om het te ­onthouden. Maar onderzoek toont aan dat mensen die ­structureel met geheugentraining aan de slag gaan, in het dagelijks leven over het algemeen veel efficiënter kunnen onthouden en dat er ook fysiek iets in de hersenen verandert.’ Daarom is het voor Boris Konrad veel meer dan alleen een spelletje. ‘Komende jaren wil men onderzoeken of geheugentraining als ‘medicijn’ tegen ­dementie kan worden ingezet.’  

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Mentale fitheid

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (5)

Bas Berkhuijsen
17-07-2020 om 19:30

Dit had ik tijdens mijn schooltijd moeten weten! Maar nooit te oud om te leren. Dus ik ga er zeker mee aan de gang

Leo van Pelt
29-07-2020 om 07:54

Interessant! Trouwens alles van Antoinette. Ik ga het zeker uitproberen, want ik weet dat ik het nodig heb.

Praat mee