Je hersenen profiteren van muziek

Bezig zijn met muziek is een heel rijke stimulans voor je hersenen en muziektherapie is daarom bij uitstek geschikt voor revalidatietrajecten.

‘Er zit zo veel in wat je brein uitdaagt’, vertelt klinisch neuropsycholoog dr. Rebecca Schaefer. Zij onderzoekt aan de Universiteit Leiden onder meer hoe muziek mensen kan helpen om te revalideren. Zo blijken parkinsonpatiënten sneller, met grotere passen en vloeiender te gaan lopen op muziek met een beat. Maar muziek maken is goed voor iedereen. Alleen al ernaar luisteren of meezingen is gezond voor je hersenen. ‘Neem het ritme dat je hersenen moeten interpreteren – best een uitdaging! Of denk aan de emoties die muziek oproept, wat weer andere delen van je hersenen activeert. Muziek maakt je geheugen wakker doordat er herinneringen naar boven komen, en als je luistert naar de tekst ben je ook nog bezig met taal. Je moet je concentreren, je oren gebruiken en doordat je danst, muziek maakt of meebeweegt, zijn je hersenen druk bezig om je spieren aan te sturen.

Vaak is muziek maken of luisteren ook nog iets wat je gezamenlijk doet. En sociaal bezig zijn is goed voor je hersenen.’ Doordat muziek zoveel delen van het brein aanspreekt, blijft informatie vaak beter hangen. Denk maar aan songteksten die je na tientallen jaren nog uit je hoofd weet. Van dat effect kan bij revalidatieoefeningen goed gebruik worden gemaakt. Schaefer: ‘Bij een revalidatieproces komt veel herhaling kijken. Dat vinden mensen vaak saai, maar herhaling is niet saai als het er muziek bij komt kijken! We maken oefeningen dus prettiger door ze te combineren met muziek.’ Kortom; muziek maken en beluisteren zijn mentale uitdagingen waar je hele brein van profiteert.

VU-hoogleraar Erik Scherder legt uit wat er gebeurt in je hersenen als je muziek luistert.
Lees ook deze bijlage

Zenuwachtig? Zingen helpt!

Je moet een presentatie geven, een speech houden, een belangrijk examen doen of iets anders waarvoor je behoorlijk nerveus bent. Is er een eenvoudig trucje om die nervositeit de baas te blijven? Jazeker: zingen!

Verder lezen
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Mentale fitheid

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu