Je hersenen profiteren van muziek

Bezig zijn met muziek is een heel rijke stimulans voor je hersenen en muziektherapie is daarom bij uitstek geschikt voor revalidatietrajecten.

‘Er zit zo veel in wat je brein uitdaagt’, vertelt klinisch neuropsycholoog dr. Rebecca Schaefer. Zij onderzoekt aan de Universiteit Leiden onder meer hoe muziek mensen kan helpen om te revalideren. Zo blijken parkinsonpatiënten sneller, met grotere passen en vloeiender te gaan lopen op muziek met een beat. Maar muziek maken is goed voor iedereen. Alleen al ernaar luisteren of meezingen is gezond voor je hersenen. ‘Neem het ritme dat je hersenen moeten interpreteren – best een uitdaging! Of denk aan de emoties die muziek oproept, wat weer andere delen van je hersenen activeert. Muziek maakt je geheugen wakker doordat er herinneringen naar boven komen, en als je luistert naar de tekst ben je ook nog bezig met taal. Je moet je concentreren, je oren gebruiken en doordat je danst, muziek maakt of meebeweegt, zijn je hersenen druk bezig om je spieren aan te sturen.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan